В София търсенето на жилищни имоти продължава да изпреварва предлагането

...
В София търсенето на жилищни имоти продължава да изпреварва предлагането
Коментари Харесай

Половин милион евро дават за къща до София

В София търсенето на жилищни парцели продължава да изпреварва предлагането макар продължаващото строителство, демонстрира разбор на Arco Real Estate.

Според организацията множеството купувачи са доста добре осведомени и знаят тъкмо какво търсят. Много от покупко-продажбите се случват на в началото оповестената от продавача цена, без да се постановат договаряния.

Най-активно остава търсенето на двустайни и тристайни жилища, като доста от жилищата се употребяват за капиталови цели. През 2020 година с такава цел са закупени към 20% от парцелите, само че през 2021 година капиталовите покупко-продажби нарастват съвсем до 30%.

Сделките с двустайни жилища се реализират на равнища от 90 хиляди - 130 хиляди евро, а тези с тристайни се случват на равнища от 120 хиляди - 170 хиляди евро, като стойностите варират според от това дали парцелът е приключен и дали има налично паркомясто.

Най-търсените квартали в столицата са „ Лозенец “, Център, „ Младост “, „ Кръстова вада “, „ Манастирски ливади “, „ Малинова котловина “, „ Обеля “, „ Овча купел “, „ Витоша “. Повишен интерес има и в някои елементи на „ Люлин “, където се строят нови здания, а цените на жилищата са към момента допустими спрямо други квартали на София, сочат данните на организацията.

Масово купуват парцели в София преди първа копка

Запазва се наклонността да се търсят къщи и имоти за жилищни потребности наоколо до столицата. Цените на тези парцели са в необятен диапазон според от положението на парцела. На пазара могат да се намерят и нови, и обзаведени къщи, като цените им варират сред 250 хиляди и 500 хиляди евро.
 istock istock
Данните на организацията демонстрират нараснало търсене на имоти в София и покрайнините в края на предходната година по отношение на третото тримесечие. Спрямо същия интервал на 2020 година търсенето е повишено двойно.

Основните желания на купувачите са жилищата да са с просторна дневна и повече пространства, което към този момент се е трансформирало в нужда поради пандемичната конюнктура.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР