в София се очаква от 1 януари догодина, съобщава БНР. На

...
в София се очаква от 1 януари догодина, съобщава БНР.
На
Коментари Харесай

Такситата в София - по-малко, но по-скъпи след Нова година

в София се чака от 1 януари следващата година , оповестява БНР.

На днешното съвещание на Столичния общински съвет ще бъде препоръчана цена от 1,05 лв. за дневна минимална цена и 1,21 лв. за нощната. Предложението за дневната оптималната е 1, 78 лв., а за нощна оптималната - 2,19 лв..

Председателят на Комисията по превоз Карлос Контрера изясни, че за база са употребявани сегашните цени и е препоръчано те да се актуализират с насъбраната инфлация, прогнозната инфлация за идната година и цената на природния газ, която взе участие като съставен елемент 20% от цената на тези цени.

Той уточни, че по закон таксиметровите превозвачи сами могат да дефинират цените си сред минималните и оптималните в Общинския съвет . Според него в актуалната обстановка, когато всичко се подвига, част от настояванията на таксиметровия отрасъл за смяна на цените са основателни.
 Такситата в София нарастват след Нова година
Такситата в София нарастват след Нова година

Те бяха признати през днешния ден от Комисията по превоз

Контрера изясни, че поради рецесията с ковид таксиметровите водачи ще заплащат най-малък налог от 300 лв. за идната година . За разликата до 850 лв. ще се чакат обезщетения от страната.

От Националния таксиметров профсъюз пък смятат, че препоръчаните цени от Столичния общински съвет са под себестойността на услугата.

Те са на мнение, че действителните цени за транспорт в София са 1,42 лева за дневна цена и 1,74 лева за нощна.
 Таксиджийте на митинг – желаят 50% нарастване на цената
Таксиджийте на митинг – желаят 50% нарастване на цената

Техните претенции ще бъдат разисквани на съвещание

Синдикалистите предизвестяват, че новите цени ще доведат до понижаване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

" Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лева До 1,05, което Столична община позволи, са 8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността по какъв начин един таксиметров водач при 105 км цялостни дневно, което значи, че той ще прави 8,40 лева доход, или облага, или заплата, както желаят да схващат, по какъв начин той ще си изхрани фамилията? ", запита Петър Владимиров от синдиката.

Той посочи, че към този момент от Националния таксиметров профсъюз не възнамеряват митинги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР