В София през последните 14 месеца недвижимите имоти са поскъпнали

...
В София през последните 14 месеца недвижимите имоти са поскъпнали
Коментари Харесай

За 14 месеца имотите в София са поскъпнали над 2 пъти

В София през последните 14 месеца недвижимите парцели са поскъпнали повече от два пъти и цените ще не престават да порастват.
Най-търсени остават двустайните и тристайни жилища, като те са и най-поскъпналите на пазара. Такива са 70% от всички покупко-продажби, а 50 на 100 са покупко-продажбите с ново строителство, разяснява пред БНР Васил Люнчев, анализатор на имотния пазар. " Март 2021 година цената на един 3-стаен апартамент приблизително за София е била 80 000 евро. Май 2022 година - 14 месеца по-късно, цената на същите тези жилища е 175 000 евро. Това е средностатистическият апартамент, продаден в София ", сподели той.
Според Люнчев високата инфлация предизвиква хората да влагат в парцели и анализаторите предвиждат продължаващ растеж в цените.
" Има доста хора, които се тормозят от инфлация и споделят: аз съм икономисал 100 000 лева, стоят ми в банка и всяка година изгубвам от тях по 20 000 лева, тъй като инфлацията ми ги изяжда. Искам да направя нещо с тях. И надлежно те прибягват до покупката на парцел. Дали е с капиталова цел, или да живеят в него е сложна границата сред тях. Почти всички тези, които задоволяват личните си потребности с гледната точка, че инфлацията е доста висока и в този момент е моментът да купят апартамент, тъй като след няколко години ще стане доста по-скъп ", изясни Люнчев.
Очакваният растеж на лихвите и неяснотата към високата неопитомена инфлация тормозят купувачите на парцели и това е повода за охлаждането на пазара и лекия спад в броя на покупко-продажбите през последните месеци. Появяват се и няколко нови трендове, като отливът от покупки " на зелено " да вземем за пример, които бяха извънредно известни досега. Също по този начин все по-малко са купувачите, които вземат парцели за инвестиция. Това обясниха брокери и банкери по време на форума " Експо Моите пари ".
Според Даниела Иванова от Пощенска банка клиентите все по-рядко и по-предпазливо купуват жилища на " зелено ". Това, което вършат, е да сключат договорката доста по-близо до Акт 14 или в случай че влязат по-рано, да платят дребен % при подписване на предварителния контракт. Доскоро наклонността беше противоположна, разяснява Иванова. Друга наклонност, която се трансформира, е пазаруването на жилища за инвестиция. В момента купуват главно клиенти, които търсят парцел, в който да живеят, разяснява още Иванова. Тя и нейните сътрудници се сплотиха към тезата, че лихвите в България няма да се покачат стремително и сигурно няма да стигнат равнищата, които да вземем за пример сега се следят в Съединени американски щати. Никой не чака лихви от 7-8-10%, безапелационна бе Марина Петкова, началник на клоновата мрежа на DBank. Участниците показаха, че над 90% от жилищните заеми, които се взимат от банките в България, са в левове. Това значи, че те са обвързани с депозитен показател на Българска народна банка, а не с европейския Euribor, който за последните няколко седмици внезапно се подвигна паралелно със скока на главния лихвен % на Европейската централна банка.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР