Доставките на природен газ от Азербайджан за България през 2024

...
Доставките на природен газ от Азербайджан за България през 2024
Коментари Харесай

Азербайджан увеличава доставките на газ за България, до 55% от цялото ни потребление

Доставките на природен газ от Азербайджан за България през 2024 година ще покриват повече от 55% от потребностите на страната за годината, съобщи азербайджанският министър на стопанската система Микаил Джабаров.

" Опитваме се да насърчим нашите предприятия да си сътрудничат по-тясно. SOCAR (държавната петролна и газова компания на Азербайджан) е публично показана в България от предходната година. Азербайджан продължава да изнася за България енергоносители, основно природен газ. През 2024 година размерът на газа, който ще бъде изнасян от Азербайджан за България, ще надвиши 55% от годишното й ползване ", съобщи Джабаров на азербайджанско-българския бизнес конгрес в столицата Баку, представен от Интерфакс.

По думите на азербайджанският министър на стопанската система, България също е заинтригувана да взе участие в плана за експорт на " зелена сила ", създадена в Азербайджан, през Грузия за Европейския съюз.

Предния ден президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че доставките на азербайджански газ за България през 2023 година възлизат на 1,25 милиарда куб. метра, по отношение на 600 млн. куб. м през 2022 година.

" Износът на азербайджански газ за България нараства всяка година. През 2023 година размерът на доставките възлиза на 1 милиарда 250 млн. куб. метра. За съпоставяне бих желал да кажа, че през 2022 година размерът на доставките беше 600 милиона кубически метра ", сподели Алиев.

Азербайджан стартира да доставя природен газ за България на от 31 декември 2020 година.
 Европейски Съюз усили скокообразно вноса на нефтопродукти от Азербайджан, коя страна е с
Европейски Съюз усили скокообразно вноса на нефтопродукти от Азербайджан, коя страна е с " лъвския къс "

Наша прилежаща страна е осъществила към 90% от вноса за януари

Азербайджан може да доставя спомагателни количества природен газ за нашата страна и за района . Това стана ясно от диалога сред българския длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов и представители на SOCAR през вчерашния ден, по време на публично посещаване в Баку по покана на азербайджанската страна в състава на делегацията, водена от президента Румен Радев.

" Азербайджан е основен сътрудник на България за осъществяване на един от главните цели на страната в региона на енергетиката - диверсификацията на енергийните източници ", посочи министър Малинов, оповестиха от енергийното министерство. По неговите думи, доставките от Баку имат значителен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ.

" Благодарение на чудесно развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем спомагателни доставки, които ще покачат енергийната сигурност освен в България, а и в целия район на Югоизточна Европа ", посочи Малинов.

Предстоящия конкурс за търсене и изследване на петрол и природен газ в Блок 1-26 " Хан Тервел " в Черно море бе измежду главните тематики на диалога на министър Малинов с министъра на стопанската система на Азербайджан Микаил Джаббаров. Владимир Малинов осведоми своя сътрудник за желанието на държавното управление да открие нова конкурсна процедура в отговор на провокациите, свързани с енергийната сигурност.
 Норвежката Equinor продава активите си в Азербайджан за $1 милиард?
Най-голямата норвежка енергийна компания продава активите си в Азербайджан за $1 милиард?

Кои са евентуалните купувачи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР