Дисбаланси в работните места по региони отчита Съветът за икономически

...
Дисбаланси в работните места по региони отчита Съветът за икономически
Коментари Харесай

Съветът за икономически анализи откри дисбалансите по региони

Дисбаланси в работните места по райони регистрира Съветът за стопански разбори (СИА), който показа мултипликатори на работни места в България. Автори на проучването са Пламен Ненов, член и секретар на Служба "Информация и архив" (на МВР), и Рада Павлова, младши помощник в Служба "Информация и архив" (на МВР).

Повече от 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни , сподели Пламен Ненов. В множеството от общините в България заетостта е под или към 50%. С ефикасни политики тези трендове могат да се трансформират, а работещите усилват локалното ползване, стана ясно от отчета.

Средният локален мултипликатор на претовареност в България е 1,3, сподели Ненов. П о-малките общини в България са по-уязвими на огромни шокове , посочи той. Препоръчва се диверсификация на локалните стопански системи на дребните общини, а също улеснен достъп до финансиране на дребни и микро предприятия.
 Икономика на две скорости - София и други
Икономика на две скорости - София и други

Столицата пораства с 6%, останалите с 3% на Брутният вътрешен продукт

Местният мултипликатор на работни места мери общото нарастване в локалната претовареност вследствие на прибавянето на едно работно място на локалния пазар на труд. С оглед на огромните и трайни несъответствия в равнището на претовареност и икономическа интензивност на територията на страната, стойностите на тези мултипликатори са от основно значение за използването на ефикасни ограничения за районно икономическо развиване.

Изчислените мултипликатори за България демонстрират, че провеждането на стопански политики, ориентирани към понижаване на районните несъответствия, може да способства за увеличение на заетостта и икономическата интензивност в страната. Следователно, съществена рекомендация на разбора е следването на регионализирана тактика за икономическо развиване въз основата на разликите в локалните мултипликатори в страната. Общините с по-голямо население имат по-високи мултипликатори от тези с по-малко население. Тези разлики рефлектират другите резултати на локалното ползване и агломерационните резултати в общини с друг брой на популацията. Увеличение на търсенето на пазара на труд с 10 работни места води до нарастване в локалната претовареност с 13 работни места. Повечето общини са дребни по мярка, и може да се заключи, че резултатите, които се следят, са главно присъщи за по-малките общини в България.

Припомняме, Съветът за стопански разбори към Министерски съвет бе основан през ноември 2022 година, в края на мандата на служебното държавно управление на Гълъб Донев. До този миг е излязъл с два отчета, които мъчно могат да бъдат оценени като приносни и не дават доста нова информация.
 Влизането в еврозоната не би представлявало сериозна смяна за българската стопанска система
Влизането в еврозоната не би представлявало сериозна смяна за българската стопанска система

Това сочи отчета на Съвета за стопански анализи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР