В София животът е по-скъп, отколкото в столици като Будапеща,

...
В София животът е по-скъп, отколкото в столици като Будапеща,
Коментари Харесай

В София е по-скъпо, отколкото във Варшава, Будапеща и Рио де Жанейро

В София животът е по-скъп, в сравнение с в столици като Будапеща, Варшава и Букурещ. Това демонстрира класацията на интернационалната база данни за качество на живот Numbeo, която съпоставя цените на артикули, услуги и наеми в 510 града по света, оповестява bTV.

Според статистиката София е вторият най-скъп град измежду столиците на Балканите. За 4-членно семейство разноските тук са 1999 евро, а в Рио де Жанейро - с 97 евро по-малко.

В Букурещ същото семейство се устоя с 1937 евро, а в Будапеща - с под 1870 евро.

Според интернационалната ранглиста Numbeo точно цените на храната в магазините и заведенията за хранене вършат София ни един от най-скъпи градове за живеене в Централна и Източна Европа. За последните 10 година артикули като млякото и хляба са поскъпнали с над 50 ст.

Друго главно перо са разноските за наем на жилище и покупка на парцел. Според брокерите наемите в столицата са нарастнали за последните 5 година с към 250 лева

Причината за скъпия живот в София е това, че стопанската система на страната е мощно централизирана и се развива главно в столицата, считат специалистите. Друга причина са туристите.

Голямо въздействие върху цената на живот ще има възможна нова Ковид вълна, а още един локдаун би стопирал цените, предвиждат икономистите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР