В София е имало десетки протести заради липсата на места

...
В София е имало десетки протести заради липсата на места
Коментари Харесай

Ново 20 - протест срещу детска градина

В София е имало десетки митинги поради неналичието тук-там в детските градини. Но тази седмица за пръв път имаше и неодобрение против построяването на нова детска градина в един от най-критичните откъм места за децата квартали - " Стрелбище ".

Ситуацията е малко като в оня анекдот - " Зайо за какво си с шапка, Зайо за какво си без шапка ". Но не е смешна.

Планът за построяването на детската градина е от две години. Мястото и планът са известни - става дума за междублоково пространство, което е общинска благосъстоятелност и на което ще се запазят съществуващите стадиони, а постройката ще бъде на два етажа с озеленен двор. Затова митингът наподобява повече от чудноват.

" Целият квартал и от прилежащите региони се събират тук. Когато децата свършат учебно заведение или детска градина, идват със своите родители или независимо. Това е пространство, на което разчита всеки един гражданин на квартала да се усеща спокоен и да диша чист въздух. Искаме единствено да запазим зеленината, която е завещание от нашите родители. Те общо са решили, че това пространство би трябвало да остане за поколенията ", споделя един от протестиращите пред bTV, без обаче да изясни по какъв начин безусловно в прилежащото междублоково пространство се е пръкнал хипермаркет макар " завета на родителите ".
Реклама
" Група жители осуетиха физически първата копка на новата детска градина. Проектът обаче стартира и ще бъде осъществен. Доводите на хората, с които съумях въпреки всичко да проведа диалог, бяха, че не желаят да се отстрани зеленината и че не желаят новата детска градина да е на това място. Със страдание стартирам да съзнавам, че дребни групи хора, въоръжени с висок възторг и изопачени причини диктуват дневния ред на цели квартали. В този случай няма да го позволи ", отговори във фейсбук районният кмет на " Триадица " Димитър Божилов.

Всъщност разногласието е безразсъден. От детската градина без подозрение има потребност - единствено в кв. " Стрелбище " има над 200 неприети деца тази пролет, а в целия регион " Триадица " са с пъти повече. По план зеленината се резервира - отстраняват се единствено 10 дървета. А към градината ще има нови детски площадки, каквито в този момент липсват. Двете спортни стадиони пък ще бъдат реновирани и ще останат със свободен достъп.

" Да, вечер няма да може да се пие бира, да се пушат цигари и да се натрупат отпадъци ", споделя още Божилов.

Ще прибавим и това, че в част от " противоречивата " зелена повърхност отсега нататък няма да могат и да паркират коли както в този момент.
Реклама Свързани публикации Цените на жилищата във Велико Търново са рекордно нагоре 28 юни 2022, 15:45 От " Капана " на моста 23 юни 2022, 09:45 Битката за Белащица: може ли Пловдив да притегли едно село към себе си 18 юни 2022, 11:54 Иво Ценов и Тенко Николов, SiteGround: Новата ни фондация желае да задържи българските деца тук 10 юни 2022, 07:00 Седемте зелени плана на София все по този начин се бавят 14 май 2022, 10:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Медийна сергия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР