В случай на нов опит за погром над сърбите в

...
В случай на нов опит за погром над сърбите в
Коментари Харесай

Москва: Ако пратим самолети в Косово, да не би България да ги свали?

В случай на нов опит за разгром над сърбите в Косово или интервенция, ориентирана към окупация на северната част на най-младата страна на Балканите, Руската федерация ще изпрати навреме забележителна военна помощ на Сърбия. Това е едно от основните послания, които водачът на Кремъл Владимир Путин е изпратил на своя сръбски сътрудник Александър Вучич в границите на телефонен диалог, написа белградското електронно издание Srbija Danas, представено от " Фокус ".

Медията се позовава на източник от Москва, който разкрива елементи за полемиката сред двамата президенти.

Напрежението сред Белград и Прищина набъбна извънредно откакто преди четири дни сръбският представител за Косово Марко Джурич бе задържан от спецчасти и изхвърлен от Косово. Тогава Вучич назова акта брутална провокация и закононарушение.

Сърбия, която Путин публично дефинира като „ най-важния сътрудник и съдружник в Европа " на Русия, може да разчита на оптималната помощ и отбрана от страна на Москва, твърди източникът на Srbija Danas. Съгласно думите му, още преди време Путин персонално е наредил на генералите и други военни специалисти да разработят подробни проекти за незабавна военна помощ за Сърбия при положение на последна нужда.

В тях е посочено, че съветските самолети може да доближат до Косово в границите на два часа и да работят, с цел да защитят сръбските държавни и национални ползи. Също по този начин е създаден обстоен проект за прехвърлянето на най-известните съветски специфични сили в Сърбия. Оценката е, че те може да бъдат дислоцирани в Сърбия, т.е. в Косово, за минимум 24 часа.

На въпрос по какъв начин съветските самолети ще доближат до Косово, откакто е малко евентуално страните от НАТО, които заобикалят Сърбия в обръч, да разрешат прекосяването им, формалното лице от Москва, чието име не се разкрива, дава отговор по следния метод:

„ Наистина ли смятате, че българи, румънци или унгарци биха се осмелили да смъкват съветските самолети? Не забравяйте, че Русия е най-мощната военна мощ в света и имаме способи дейно да обезвреждаме всяка заплаха. Затова нямам доверие, че те биха се осмелили поради Косово и албанците да рискуват една огромна европейска и може би международна война “.

В документа „ тактика за отбрана на Сърбия " се загатва и опцията да се работи в Косово и от далечни дистанции.

„ Русия има ракетна система в Черно море, само че и от други места може да работи против противников цели в Косово. Няма мощ, която да ни попречи да защитим сърбите “, категоричен бе източникът. 

По време на вчерашния телефонен разговор Вучич информирал Путин за последните събития в Косово и Метохия.

" Президентът Вучич изиска мнението и съвета на президента на Руската федерация по какъв начин да отговори на насилието и експанзията на Прищина, защото е изцяло ясно, че албанците имат необятна поддръжка от редица западни страни за едностранното оповестяване на самостоятелност и дейностите вследствие на това ", се споделя в известие на сръбския водач.

Допълва се, че Путин е споделил на Вучич, че страната му внимателно следи събитията в Косово и Метохия. Путин изрично е осъдил дейностите на Прищина и насилието против сръбския народ. Насилието против високопоставени сръбски представители е неприемливо и заслужава всяко наказание. подчертал той.

Владимир Путин уверил, че  " Сърбия е ключовият сътрудник на Русия на Балканите, само че и в Европа ", а също по този начин, че Москва ще поддържа страната в битката за опазване на независимостта и териториалната целокупност.

Вучич е уверил Москва, че Сърбия няма да гони съветски дипломати поради случая " Скрипал ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР