В словото Божие се казва, че не е живял човек,

...
В словото Божие се казва, че не е живял човек,
Коментари Харесай

Йоан Кръстител - история, живот и чудеса

В словото Божие се споделя, че не е живял човек, роден от земна жена, който да е по-голям от Йоан. Това изумително изказване не се отнася до популярен държател или изявен военачалник, нито даже за смела персона, трансформирала историята на света.

Това, което е значимо в земните каузи, не е основополагащо в Божиите селения. За Бог забележителното достижение минава през битка за истината, тъга, тъга и издръжливост. Смирението е най-голяма добродетел, а не войнската горделивост и себедоказване. На кротките и покорните принадлежи царството на Бога. Един от тези божи индивиди е Йоан, прочут като Йоан Кръстител или Предтеча, за какъвто самичък се е считал. Макар животът му да е минал в примирение и без материални богатства, името му е останало записано в християнската памет вечно.

Сведения за раждането, живота и активността на Йоан Кръстител

Първото сведение за Йоан носи знака на изключителността. Става въпрос за срещата на татко му Захария с ангел. Бащата на Захария е духовник - левит и отговоря за службите в Божия храм. За майката на Йоан - Елисавета се споделя, че е от рода Аронов, което значи от същото племе като мъжа си. Наследникът им щял бъде също левит и можел да стане духовник като татко си.

 Йоан Кръстител и Исус

Съпружеската двойка обаче е към този момент на възраст и раждането на дете е закъсняло събитие за тях, само че ангелът донася новина на Захария, че Елисавета ще роди наследник. Детето, на име Йоан, се явява братовчед на Исус, тъй като Елисавета е братовчедка на светата Дева. Раждането на детето е знамение, плод на божията промисъл.

Йоан живее в отшелничество като монах. Облича се в камилска кожа с колан на кръста и се храни с див мед. Почитан е от хората поради своята святост и някои даже вярвали, че той ще е Месията, само че самичък Йоан отхвърля това и споделя, че той е Предтечата, който идва преди Божия делегат.

Заради своята популярност измежду евреите, доста хора идват при него и той ги кръщава във водите на река Йордан, откакто се изповядат.

По това време цар на Юдея е Ирод Антипа, наследник на Ирод Велики, който избива младенците във Витлеем в опит да погуби новия Месия. Ирод Антипа се развежда с жена си и се оженва за Иродиада, която е жена на брат му. Този акт е нарушаване на Мойсеевия закон и Йоан не се бои да го каже на Ирод, само че ядосаният цар заповядва да затворят Йоан в тюрма. Иродиада също ненавижда Йоан и желае гибелта му, само че Ирод се бои да го убие, тъй като знае какъв брой е известен измежду народа.

 Йоан Кръстител покръства Христос

Скоро откакто Йоан е затворен, цар Ирод чества рождения си ден и дъщерята на Иродиада - Саломе, танцува на тържеството. Ирод толкоз харесва танца на момичето, че се заклева да извърши всяко нейно искане. Подтиквана от майка си, Саломе упорства да получи главата на Йоан Кръстител. Главата на Кръстителя е донесена на поднос на Саломе и с това се поставя завършек на земните каузи на великия Предтеча на Божия наследник.

На какво ни учи и през днешния ден животът на Йоан Кръстител?

Да си християнин е привилегия и отговорност, която би трябвало да се отстоява с цената на живота. Непоклатимата религия, стоицизмът и скромността са добродетели, които същински се ценят в християнската ценностна канара. На това ни учи от дистанцията на времето Йоан с делата си в късия си живот.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР