В Словакия започна гласуването на референдума за конституционни промени. Около

...
В Словакия започна гласуването на референдума за конституционни промени. Около
Коментари Харесай

Словаците решават на референдум за или против предсрочни избори

В Словакия стартира гласуването на референдума за конституционни промени. Около 4,5 млн. гласоподаватели в република с население от съвсем 5,5 млн. души би трябвало да отговорят на въпроса дали Националният съвет (парламентът) може да бъде разпускан за предварителни избори.

Според настоящето състояние словашката конституция не разрешава Народното събрание, който се избира за период от четири години, да бъде разпускан предварително даже и държавното управление да е паднало и да няма болшинство за сформиране на ново. Основният закон дава това право единствено на президента на страната.

Референдумът беше провокиран от лявата съпротива, която внесе към 400 000 подписа на жители в поддръжка на смяната . Лидерите на социалдемократическата партия настояват, че нуждата от изменение на конституцията е зародила заради държавната рецесия в страната през последните месеци. Социалдемократите също по този начин желаеха национален избор за незабавна оставка на дясноцентристкото държавно управление, само че словашкият Конституционен съд постанови, че формулировката е противоконституционна.

Гласуването стартира в 07:00 ч. локално време и ще продължи до 22:00 ч. Предварителните резултати се чакат в неделя. Референдумът ще се смята за годен, в случай че в него вземат участие повече от 50 % от регистрирани гласоподавателите и в случай че повече от половината от тях вземат решение по въпроса посредством гласоподаване. Така в референдума би трябвало да вземат участие над 2,2 милиона гласоподаватели, с цел да има той силата на закон, а повече от 1,1 милиона от тях би трябвало да гласоподават за смяна на конституцията.

На 15 декември 2022 година Народното събрание гласоподава на актуалното демократично държавно управление на министър-председателя Едуард Хегер.
 Словашкият президент се разгласи за предварителни избори през 2023 година
Словашкият президент се разгласи за предварителни избори през 2023 година

Ден, откакто държавното управление падна при избор на съмнение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР