В следващите няколко години ще трябва да свикнем да живеем

...
В следващите няколко години ще трябва да свикнем да живеем
Коментари Харесай

Финансист: Трябва да свикнем с високите цени в следващите няколко години

В идващите няколко години ще би трябвало да свикнем да живеем с по-високи стойности на цените, защото в международен мащаб има редица фактори за натрупването на инфлация. Това мнение изрази пред БНР финансистът доцент Виктор Йоцов. Според него преодоляването на цените на енергоносителите няма да спре растежа на инфлацията.

„ Тя е даже до известна степен закъсняла, тъй като опасенията, че насъбраната ликвидност и тези големи задължения, които се одобриха – това нещо в последна сметка идва в този момент под формата на инфлация. Именно по тази причина аз смятам, че преодоляването на цените на енергоносителите няма да е задоволително, с цел да се спре инфлацията. Всъщност нищо не може да я спре “.

България към момента е чист експортьор на зърно и продоволствена рецесия у нас не би следвало да се чака, само че световно видяно, ще има райони, които евентуално ще гладуват, предвижда финансистът.

Няма никакво подозрение, че лихвите ще тръгнат нагоре, посочи доцент Йоцов.

„ Не е допустимо, в случай, че инфлацията напълно скоро ще стане двуцифрена, в Щатите, в Англия, с близки до нулата лихвени проценти да имаш инфлация, която е двуцифрена. “

На процедура близо половината от валутните запаси на Руската федерация са недостъпни за нея след началото на военните дейности в Украйна. Възможностите на страната да се разплаща по нужния импорт доста понижиха и това накара съветските ръководещи да подхващат фрапантния ход за разплащане в рубли, разяснява Йоцов.

„ Идеята е да се запазят валутните запаси – тези доходи, които ще идват, ще бъдат в „ Газпром банк “ и ще бъдат предпазени от глобите. “

Според Виктор Йоцов настояването за разплащане в рубли е и тип агитация. По думите му в по-дългосрочен проект става въпрос и за превъзходството на $ на интернационалните финансови пазари – нещо, против което както Русия и Китай, по този начин и други страни са срещу.

„ Една такава стъпка – енергоресурсите към този момент да не се котират в долари и търговията да не се прави в долари мощно ще понижи търсенето на долари и ще отслаби $ като международна аварийна валута. “

Според финансиста по проблема с разплащането в рубли обстановката е „ кой ще мигне пръв “, а крайното решение на Русия ще бъде да спре износа.

„ Очевидно на този стадий никой не желае да се стига до това, по разнообразни аргументи, само че и двете страни не го желаят. И въпросът в този момент е чия агитация ще надделее. “

Управляващите в Русия желаят да разширят този вид транзакции оттатък енергоносителите, счита доцент Виктор Йоцов.

„ Житото, метали, други първични материали. Свидетели сме на диалози сред Китай и страните от Арабския полуостров да се правят тези транзакции към този момент в юани. Между Индия и Китай, сред Индия и Русия също се приказва да се търгува в техните валути. Има един много мощен блян от тази група страни да се откъсне от въздействието на $. Това не би трябвало да се подценява. “

„ Ние сме в една обстановка, в която в този момент се кара Китай да не оказва помощ на Русия, с цел да може да се оправим с Русия, с цел да може да се оправим по-късно и с Китай “, съобщи още доцент Йоцов.

Въпреки че страните от ОПЕК бяха много упорито помолени, те отхвърлиха да усилят добивите на нефт, което също алармира, че има смяна в отношението към Америка, акцентира Йоцов.

Цялото изявление с доцент Виктор Йоцов може да чуете в предаването „ Събота 150 “ по стратегия „ Хоризонт “ на БНР, което стартира 9,30 ч. на 2 април.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР