В следващите два дни ски и сноуборд не трябва да

...
В следващите два дни ски и сноуборд не трябва да
Коментари Харесай

Ако през уикенда ще ходите в планината, ето няколко важни препоръки

В идващите два дни ски и сноуборд не би трябвало да се карат отвън предопределените за задачата места в планините, а туристите не би трябвало да излизат отвън маркираните трасета. Това прикани пред Дарик шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев, като посочи, че два дни е минималното време, належащо, с цел да се стабилизира снежната завивка.

 
Нешев уточни, че двете съществени неточности, довели до трагични произшествия, като днешния, при който двама сноубордисти бяха затрупани от лавина, са подценяване на изискванията в планините и надценяване на личните благоприятни условия. Планинската застраховка също е наложителна, добави Нешев.
 
Хората не се осведомят задоволително. Освен това има липса на отговорност. Когато тръгваш да правиш такива неща, би трябвало да знаеш доста добре какво тъкмо правиш. Ето, в тази ситуация с случая през днешния ден, момчетата нямали планинска застраховка “, сподели той.
 
Специалистът даде и няколко скъпи съвета , в случай че през идващите дни сте решили да прекарате време в планината:
 
„ Тези, които възнамеряват преходи, би трябвало да знаят, че ситуацията в планините в България сега не е подобаваща за излизане и упражняване на ски и сноуборд отвън пистите. Планината крие опасности, защото последните снеговалежи бяха съчетани със мощни ветрове във високата част на планината. Тези две неща са причина за струпване на така наречен снежни дъски. Много сложни за разкриване и доста лесни за срутване “, изясни шефът на Планинската избавителна работа.-->

 
„ Нека да се придържаме към това най-малко в идващите два дни, да се успокои ситуацията, да улегнат снежните пластове, да се стабилизира снежната завивка. Същото важи и за туристите. Да практикуват туризъм единствено по маркираните зимни трасета за туризъм. Препоръчвам на всички, които изпаднат в положение на злополучие, дано употребяват телефон 112. Препоръчвам на всички, които излизат в планината, да разполагат с мобилното приложение на Планинската избавителна работа, посредством което бързо и елементарно могат да подадат координатите на своето местонахождение, с цел да може да бъдем бързи и ефикасни “, добави още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР