В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително

...
В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително
Коментари Харесай

Бони и Клайд от Харвард ще намажат филията - в следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 млрд. лева

В идващите 3 години в стопанската система ще се изсипят в допълнение над 30 милиарда лв., само че вместо да се форсира, икономическият напредък съгласно средносрочната прогноза на държавното управление ще понижава. Това сподели за БНР Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

" За 3 години се планува да увеличим дълга с 16 милиарда, да поддържаме недостиг над 3%. Тук прибавяме и 12 милиарда по Плана за възобновяване и резистентност – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и обири. Тоест, има едни над 30 милиарда в допълнение пари, които се изсипват в стопанската система и тя не форсира растежа си, а го забавя. Така е съгласно прогнозата. Икономическият напредък за 2024-а е едвам 3,4%, 3,7% за миналата 2023-а и 4,8% за актуалната. Виждате по какъв начин растежът, вследствие на това огромно изсипване на пари, дори се забавя, вместо да се форсира. Но в това време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година ", сподели Васил Велев.

Относно отхвърли на ръководещата коалиция да се компенсират редица обществени институции за високите цени на тока Велев сподели: " Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума единствено за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветяване, и за манастирите, и за лечебните заведения, и за читалищата, музеите, театрите, учебните заведения и така нататък от август месец ".

" Заради закъснелите обезщетения не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение. Бизнесът, където може, когато няма обезщетения и не са в цялостен размер и закъсняват, подвига цените, само че цените не може да вдигне общината или болничното заведение, тъй като е по клинични пътеки. При тях обстановката е по-тежка. С цените на природния газ обстановката е по-сложна, в сравнение с с цените на електрическата енергия. Пари за обезщетения в самата енергетика има. След цялостни обезщетения единствено за първото тримесечие ще има половин милиард спомагателна облага, над тази, която е била в минали години. При газа цената е интернационална, а договорите – дълготрайни и не се трансформират бързо и елементарно ", добави Васил Велев.

Относно разразилата се война към " Булгаргаз " Васил Велев разяснява: " Когато се сменя мениджмънт на една компания в частния бранш, ние разгласяваме конкурс, събираме претенденти. ние не познаваме всички най-хубави мениджъри на света, с цел да ги назначим без необятно обявяване на този конкурс. Нищо такова не виждаме при промяната на бордове. Времето за назначение на работодатели и за изваждането им от пазара отмина от дълго време ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР