В ситуация на изключителна несигурност сме. Цените се определят от

...
В ситуация на изключителна несигурност сме. Цените се определят от
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Приемането на еврото през 2024 г. не е най-добро. Това е твърде кратък срок

В обстановка на изключителна неустановеност сме. Цените се дефинират от геополитическата обстановка. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде към 100 $ за барел.

Това съобщи Атанас Пеканов, някогашен длъжностен министър, в студиото на Нова телевизия.

“Смятам, че изгодите от приемане на еврото ще са повече за България. Ще бъде засилен надзорът над Българска народна банка, ще има репутационен резултат и понижаване на транзакционните разноски, ще имаме опция и за присъединяване във вземането на решения в ЕЦБ. В момента сме единствено реализатори, по-добре да участваме във вземането на решения”, сподели някогашният длъжностен министър.

Според него има и опасности от приемане на еврото: “Сега сме в обстановка на мощна инфлация. Страховете на хората не би трябвало да се неглижират. Трябва да има добра осведомителна акция. Хората се опасяват, че цените ще се закръглят нагоре. Трябва да има ограничения за отбрана на консуматори, с цел да не се ощетят гражданите”.

По думите му фактът, че България е във валутен ръб значи, че страната ни към този момент е обвързана с еврото.

“Страхът и упованията за инфлация могат да доведат до по-висока инфлация”, предизвести Пеканов.

Той изясни, че влизаме в интервал на повишение на лихвените проценти. По тази причина съгласно него приемането на еврото през януари 2024 година не е най-хубавото време: “Това е доста къс период. Трябва още от на следващия ден институциите да стартират да подхващат мерки”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР