В сирийския град Ракка и в едноименната провинция, освободена от

...
В сирийския град Ракка и в едноименната провинция, освободена от
Коментари Харесай

Сирийци в Ракка вдигнали въстание против проамериканските сили

В сирийския град Ракка и в едноименната провинция, освободена от американската „ коалиция ”, няма и диря от нормализация на ситуацията. В западната част на провинцията, в град Ал-Мансура и в прилежащите региони, локални поданици вдигнали въстание срещу „ Сирийските демократични сили ”, доминирани от кюрди. Сега кюрдите обстрелват града с картечници за смазване на протеста.

Иранската организация FARS заяви, че във въстанието вземат участие огромен брой поданици на Западна Ракка, които палят кюрдски бази. Регистрирани са първите сблъсквания, има потърпевши. За мотив послужил карцерът от кюрдите на шейх Башир Хамадан ал-Хасмара, водач на племето Бу Кхамис.

Друг фактор за недоволството на популацията на Ракка е опитът на Съюз на демократичните сили да го принуди да заплати разноските за войната с Турция. Според FARS, в град Табка от всяко семейство поискали по 500 сирийски лири (1 долар). Сумата е оскъдна, само че в Сирия няма произвеждане и бизнес, 1 $ е същински финансов удар. Кюрдите заплашват да изгонят от града всяко семейство, което отхвърля да заплати нововъведения налог.

Кюрдите разглобяват самолетите в някогашната авиобаза в Табка, продават частите и скрапа, което нервира сирийците.

Кюрдските управляващи се демонстрират като неприятни управленци – под руините на града лежат хиляди трупове на убити от бомбардировките, кварталите не са разминирани. Русия на първо време изпращаше сапьори в освободите от сирийската войска градове, само че в Ракка явно задачата е пропъждане на жителите.

Всъщност едно от главните несъгласия сред кюрдското и арабското население е фактът, че кюрдите с поддръжката на Съединени американски щати желаят самостоятелност от Сирия, в това число и за провинция Ракка. Сирийците обаче виждат себе си само в рамките на Сирия.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР