В силистренското село Смилец честват празника на меда от диня,

...
В силистренското село Смилец честват празника на меда от диня,
Коментари Харесай

Празник на динения маджун в силистренското

В силистренското село Смилец празнуват празника на меда от любеница, който е единствен в страната. Провежда се за трета поредна година, с цел да възроди традицията за подготвяне на динен маджун, осведоми Българска национална телевизия.

Край Гизлиджанската чешма се събраха дребни и огромни, от близо и надалеч, с цел да видят по какъв начин се подготвя динения мед, в Добруджа именуван маджун. За изработката му се използваха към 1300 кг дини, които бяха обрани рано сутринта от бостана, бяха издълбани и котлоните в земята, с цел да стартира варенето. Някога са го наричали „ сиромашки мед ".

В Смилец са подготвени да правят отстъпка рецептата за правенето на динен мед на всеки, който има желанието да развие концепцията в комерсиалната сфера. Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Ние сме създали задоволително реклама, търсенето е в действителност голямо - ние не можем да зареждаме пазара и един млад изобретателен човек може да има личен бизнес чрез тази идея…

Спомени за динения маджун в Смилец пазят от 200 години. Казват, че с изключение на като подсладител, го употребяват и като лекарство за болно гърло.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР