В сила от днес влиза поправка на Семейния кодекс на

...
В сила от днес влиза поправка на Семейния кодекс на
Коментари Харесай

Първа в Източна Европа: Еднополовите бракове в Словения вече са законни

В мощ от през днешния ден влиза корекция на Семейния кодекс на Словения, съгласно която еднополовите двойки ще могат да подписват брак и да осиновяват деца, заяви словенската редакция на телевизия Ен1.
Още по темата
Законният брак в Словения към този момент няма да бъде единствено сред мъж и жена, както до момента, а от двама души, без значение от пола им.

През юли най-висшият съд в Словения постанови, че законът, който дефинира брака като съюз само сред мъж и жена, дискриминира двойките гейове и лесбийки. Той анулира неотложно действието на оспорваните текстове от закона и подреди на Народното събрание да промени текста в границите на шест месеца. През октомври 2022 година Словения стана първата страна в Източна Европа, приела законодателство за еднополовите бракове.

До момента еднополовите бракове са легализирани в 18 европейски страни, множеството от тях дават и опция на двойките да осиновяват деца. Други европейски страни разрешават на еднополовите двойки да записват взаимно общуване, само че не и да се женят - измежду тях са Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария и Италия. Повечето източноевропейски страни, в това число България, не са узаконили нито взаимното еднополово общуване, нито хомосексуалните бракове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР