В Швейцария днес започна съдебен процес срещу Юрий Гаравски, бивш

...
В Швейцария днес започна съдебен процес срещу Юрий Гаравски, бивш
Коментари Харесай

В Швейцария съдят бивш член на звеното за бързо реагиране на Лукашенко

В Швейцария през днешния ден стартира правосъден развой против Юрий Гаравски, някогашен член на звеното за бързо реагиране на беларуския президент Александър Лукашенко, който е упрекнат в присъединяване при насилственото елиминиране на опозиционни политици в родината му, съобщи ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е първият случай, в който самостоятелен швейцарски съд ще води правосъдно дело за възможни закононарушения, осъществени от името на страната в Беларус.

Гаравски, който съгласно личните му показания е бил член на специфичното поделение на беларуското министерство на вътрешните работи, умъртвило трима опозиционери през 1999 година, се яви тази заран пред окръжния съд в швейцарския град Роршах.

Правозащитници настояват, че процесът бележи исторически миг, защото съдът се пробва да обясни дали Гаравски е работил " от името или с утвърждението на държавна или политическа организация ".

За първи път член на хипотетичните по този начин наречени ескадрони на гибелта в Беларус е съден от самостоятелен съд, отбелязва ДПА.

Гаравски избяга в Швейцария, където в този момент е обвиняем. Прокуратурата изиска присъда от три години затвор, две от които условно, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР