В Швеция бе открито най-голямото находище в Европа на редки

...
В Швеция бе открито най-голямото находище в Европа на редки
Коментари Харесай

Сензационна находка в Швеция: бъдещето лежи под Кируна?


В Швеция бе намерено най-голямото находище в Европа на редки почви и метали. Говори се даже за сензационна находка. Какви количества първични материали се крият там и какво може да се чака в бъдеще?

Силуетът на най-северния шведски град Кируна се дефинира не от здания, а от великански диги с шлака. От години в този регион оттатък полярния кръг се добива желязна руда. Но земните глъбини крият доста повече благосъстояния: от дълго време е известно, че там има находища на.

Дълго време обаче не беше ясно какви са тъкмо те. Ако съдим по оценката на шведската минна компания LKAB, става дума за сензационна находка. „ И без да надценяваме геополитическото значение на откритието, то може да е нашият късмет да понижим зависимостта си от Китай “, съобщи шефът на компанията Ян Мострьом.
Редакцията предлага
Китай господства международния пазар на редки метали, които се употребяват за производството на смарт телефони, електромотори или вятърни турбини. Ако находището в Швеция съдържа 1 милион тона редкоземни оксиди, запасите на Китай се пресмятат на 44 милиона тона. Също и други страни по света, да вземем за пример Русия, имат доста повече земни благосъстояния от тези под Кируна.

Какво съдържа находището в Швеция?

И второто най-голямо находище на редкоземни метали в Европа се намира в Швеция – Нора Кер. То е към 5 пъти по-малко от това в Кируна –до 200 хиляди тона, само че с по-високо наличие на скъпи метали в рудата. Според немския специалист Йенс Гуцмер, началник на Института „ Хелмхолц “ за технология на ресурсите, всички налични залежи в света имат по-висока централизация на редки метали от тази в Кируна. За съпоставяне: находището в Маунтийн Пас, Съединени американски щати, е с централизация от 3,8 тегловни %, а това в Маунт Уелд, Австралия, даже има 8 тегловни % наличие на редки оксиди в звук руда.

Германският геолог Томас Хилебранд се съмнява в рентабилността на добива в Швеция. „ По моя информация в Германия има находища от съвсем същия порядък, добивът от които обаче не е стопански преференциален “. Според специалиста това значи, че и отсега нататък тези метали вероятно ще могат да се набират доста по-изгодно посредством импорт от Китай. Той твърди, че точно от цената ще зависи от кои залежи в света ще се добиват редкоземни метали в бъдеще.

Години ще минат до момента в който стартира добивът

Тепърва ще излиза наяве какви количества ще може да добива и продава Швеция, както и по кое време най-рано би могъл да стартира добивът на редки метали в Кируна. Процедурата изисква време – първо минната компания би трябвало да получи позволение за рандеман, споделя изпълнителният шеф Мострьом. " Ако открием мината в сходство с настоящите през днешния ден процедури за издаване на разрешителни, това ще отнеме 10 до 15 години. Ако желаеме зеленият преход да успее, би трябвало доста да ускорим процеса “, споделя той.

Планина от шлака в Кируна

Това сигурно е било чуто и от представителите на Европейски Съюз, които тези дни са на посещаване в Кируна. Швеция таман поема краткотрайното председателство на Европейския съвет, а времето за оповестяването на новината за новото находище сигурно не е било определено инцидентно. Европейската комисия (ЕК) към този момент се ангажира да подкрепя планове за рандеман на първични материали като този в Кируна.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР