В Шри Ланка бе обявено извънредно положение часове преди очакваната

...
В Шри Ланка бе обявено извънредно положение часове преди очакваната
Коментари Харесай

Шри Ланка въведе извънредно положение, президентът ѝ избяга на Малдивите

В Шри Ланка бе оповестено изключително състояние часове преди предстоящата оставка на президента ѝ Готабая Раджапакса след месеци на митинги, чиято кулминационна точка бе щурмът на резиденцията му и тази на премиера в почивните дни.

Премиерът Ранил Викремесингхе разгласи изключително състояние в страната. Наложен е и комендантски час в западната част на острова, а по улиците е употребява сълзотворен газ против стачкуващи. Според локални и интернационалните медии обаче в столицата Коломбо стотици стачкуващи към момента са в резиденциите на президента и министър-председателя. По улиците има засилено наличие на армията, сътрудник на " Ал Джазира " в столицата.

Местно издание и за изстрели по протестиращите край премиерската резиденция.

 Пред резиденцията на президента
© Reuters

Пред резиденцията на президента

Раджапакса, чийто екип удостовери преди дни проектите за оставка на 13 юли (днес), в това време избяга на Малдивите, откъдето се чака да бъде официално оповестено отдръпването му от поста.

Нов проблем: " изпълняващ длъжността президент "

Според военновъздушните сили 73-годишният държавен глава, обвързван с икономическия колапс на страната и с връщането на интервала на фамилно ръководство, е избягал в Малдивите със брачната половинка си и двама чиновници по сигурността. Пристигнали са към 1 ч. българско време (3 ч. местно) сутринта съгласно. Смята се, че задачата е да се избегне рискът да бъде задържан от идната власт.

Защо се разгоря рецесията в Шри Ланка четете.

Местната работа на английската социална медия цитира събеседник, съгласно който Раджапакса няма да остане на Малдивите, а ще пътува до трета страна. И брат му, някогашният финансов министър Басил Раджапакса, към този момент не е в страната.

Междувременно Викремесингхе изненадващо се разгласи за " настоящ президент " - служба, която на доктрина би трябвало да извършва ръководителят на Народното събрание.

Scenes outside the PM office
— Jamila Husain (@Jamz5251)

Според кабинета му ще ръководи с напускането на Раджапакса (потвърдено и от екипа му) и ще даде " правно пояснение " на дейностите си. Въпросът е дали Викремесингхе няма да желае да остане на власт, без даже да е несъмнено има ли право да подхваща дейности като оповестяване на изключително състояние (най-малкото към този момент би трябвало да е станал изпълняващ длъжността президент, преди да го направи).

По-късно ръководителят на Народното събрание разгласи, че президентът го уведомил за предаването на пълномощията в ръцете на премиера. Предстои президентът да разяснява.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР