В сезона на градушките – отново щети върху земеделска продукция

...
В сезона на градушките – отново щети върху земеделска продукция
Коментари Харесай

Технически проблем оставил Калояновец без защита от градушки

В сезона на градушките – още веднъж вреди върху земеделска продукция за стотици хиляди левове. Най-сериозно е ситуацията в Старозагорско, където ледените парчета унищожиха реколтата в 7 села. Прекъсната връзка с радара, е повода Агенцията за битка с градушките да не може да предотврати бедствието.

Два дни откакто градушка опустоши село Калояновец, хората още не са се съвзели от преживения смут. Селото, както и останалите 6 потърпевши обитаеми разчитат на отбрана от полигона за битка с градушките край Петрово.

В деня на стихията е имало подготвеност за изстрелване на ракети, само че ураганният вятър прекъснал връзката с радарите.
Снимка: bTV
„ Съборени дървета, огънати мачти на антени, стопира подаването на радарна информация и става невероятно подаването на команди към ракетните площадки”, изясни Цветелина Димитрова от организацията за битка с градушките. Така се получило закъснение от 7 съдбовни минути.

Бурята безусловно отнася и един от новите фургони на чиновниците на полигона.

От началото на годината до момента са изстреляни рекордните близо 12 000 противоградни ракети. Най-много ракети са изстреляни точно в Старозагорско. За съпоставяне – през предходната година броят на изстреляните ракети е бил единствено 6500.

Въпреки огромния им брой, те пазят едвам 1/3 от територията на страната ни. Агенцията за битка с градушките разполага единствено с 9 полигона с противоградни ракетил Предстои тази година да бъдат построени още два полигона – в Хасково и Тъжа.

Допълнителните пари, които кабинетът отпусна на организацията за битка с градушките, са вложени в 12 хиляди ракети. Според експертите обаче тези 5,76 млн. лв. няма да стигнат, тъй като евентуално ще бъде усъвършенстван „ рекордът” от 14 000 изстреляни ракети през 2014 година

В наличност има още 3000 ракети, които не са задоволителни, безапелационни са от организацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР