В сезона на бума на циганските сватби, в общините пак

...
В сезона на бума на циганските сватби, в общините пак
Коментари Харесай

За едни сватба, за други брадва – приказка без край

В сезона на взрива на циганските сватби, в общините отново валят тъжби и недоволства от шума и чалгата. Това е проблем на данъкоплатци, в който няма грам вест. И който ведомствата по места пръст не помръдват да решат. Те, както е знайно, са закриляни от политиците, които пък, както също е известно, си къткат ромите за задачите на преизбирането им от избор на избор.

„ Десетки сигнали за мощна музика по селата постъпват всекидневно в община Тунджа. Проблемите са най-много в ромските квартали. През последния месец единствено в село Веселиново са формирани 30 административно-наказателни постановления”, заяви „ Новини.бг”.

За това каква е събраемостта на тези наказания, никой не ще да пита, тъй като отговорът е явен.

Преди това аналогични тъжби пристигнаха от Пещера, Пазарджик, Дупница, Кюстендил и къде ли още не.

Въпросът е обаче за какво локалните управи са така безхаберни към болките и проблемите на хората? Почти във всеки град дават обещание от години, само че не вършат съответни ремонти в Наредбите за публичния ред, които ясно и тъкмо да регламентират по какъв начин едните да се веселят тъй че да не пречат на другите. Защото, в случай че ти вдигаш женитба, комшията ти може да оплаква труп примерно.

Всяка година, главно през лятото, си пишем, разясняваме и молим все за едни и същи неща, само че смяна и най-много ред в бъркотията няма.

И разговор сред хората няма, та камо ли приемливост. Докато ромите се оправдават, че обилните и шумни сватби са част от бита им, българските им съграждани не щат и да ги чуят. Когато заговорят етническите българи, пък ромите се вършат, че не ги чуват.

Затова са нужни ред, правила и наказания, които да се ползват в действителност, а не наужким. Иначе приказката „ за едни женитба, за други брадва” ще продължи живота си безспир.

„ Този проблем няма етнически профил. Институциите у нас не вършат нищо освен за ромите, те не са изключение, а за цялото общество. Те не действат добре от близо 30 години и доказателства за това има в доста области. Дори в това, че единствено за 1 година и единствено в Германия са емигрирали близо 40 000 българи”. Това разяснява във връзка бездействието на ведомствата у нас пред „ Новини.бг.” политологът Румян Русинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР