В северната част на гръцката столица, кварталът Екзархия“ – исторически

...
В северната част на гръцката столица, кварталът Екзархия“ – исторически
Коментари Харесай

Гръцки квартал, олицетворяващ политическия дух на страната, е насилствено разрушен

В северната част на гръцката столица, кварталът „ Екзархия “ – исторически център на радикална лява политика, обожаван в идентична степен от интелектуални деятели и мърляви гуляи до късно – е нападнат, предава „ Politico “.

Всичко стартира малко след изгрев слънце. Пристигат камиони, пренасящи служащи , които се катерят по скеле и стартират да режат дървета, оградени с бодлива тел и четириметрови железни барикади, покрити с графити. Местните крещят, блъскат по оградите, свири музика по през целия ден. Полицията за битка с безредиците гледа, подготвена да реагира.

На пръв взор, премахването на площада – който също е една от дребното зелени площи в региона – би трябвало да се употребява за построяването на метростанция , решение, взето от консервативното гръцко държавно управление и общината. Но за доста хора, които живеят в „ Екзархия “, наподобява има освен това от това.

„ Изборът на площада като място за метрото беше политическо решение “ , счита 36-годишната Ники, която живее на няколко метра и следи протичащото се, наподобяващо драма пред локалното кафене „ Kafeneio “ – име, което значи просто „ кафене “ – разказвайки всичко, което би трябвало да знаете за неналичието на придирчивост на това място .

„ Това е цялостна смяна на характера на квартала – който постоянно е бил коренен, място на бълбукане и продан на хрумвания от всички елементи на обществото: студенти, служащи и имигранти. “

По думите ѝ, в този момент има заплаха кварталът да се трансформира в „ Дисниленд за туристи “ .

Това не е Гърция на Акропола, единствено на 40 минути пешком, където тълпи богати туристи отиват, с цел да се наситят на античната просвета . Дори е по-далеч от лъскавите острови в Егейско море с техните девствени плажове и блестящи коктейл питейни заведения.

„ Екзархия “, по-земна, по-шумна и доста по-хаотична, е също толкоз част от душата на Гърция.

Размирици и митинги

Именно тук през 1973 година всеобщо студентско неодобрение докара до преобръщането на военната хунта – дясната тирания, която ръководеше Гърция от 1967 година и чието проваляне най-сетне отстъпи пътя на страната към народна власт . А преди 15 години убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос в региона от служител на реда провокира всеобщи митинги , които обгърнаха цялата страна. През последвалото десетилетие, когато финансовата рецесия в Гърция се трансформира в екзистенциална, площадът стана известно място за митинг против капиталистическите сили , които тласкаха страната да одобри драконовски условия на строги икономии в подмяна на избавителни ограничения. И след притока на близо един милион мигранти към Гърция през 2015 година, в разгара на споровете в Сирия и Либия, десетки хиляди откриха леговище в постройките в близост.

Още преди подготовката за метрото към този момент беше почнала радикална промяна на характера на „ Екзархия “ . Изгонването на заселниците стартира при мандата на предходното ляво държавно управление на Сириза . Настоящият министър председател Кириакос Мицотакис , откакто сложи закона и реда в центъра на предизборната си акция през 2019 година, даде обещание да почисти мястото. Тогава той беше безапелационен:

„ Беззаконието и престъпността завършват. “

„ Очевидно е, че кварталът се трансформира по принудителен метод “ , показа 40-годишният Никос Папакостас, който живее и работи там от години. Мъжът добави:

„ Това е вендета, която министър председателят стартира преди изборите. Оттогава той се държи наказателно към локалните.

Разчистването на скуотовете се форсира и два нови плана, подкрепени от консервативния кмет в оставка Костас Бакоянис, построяването на метростанцията и възобновяване на близкия рид Стрефи, естествен парк, разпалиха огъня още повече.

Готин о прекарване

За някои облагородяването е позитивно развиване. Кварталът става все по-популярен измежду туристите, които прииждат в региона, с цел да преживеят нещо, наподобяващо Атина. Кварталът към този момент стартира да се цялостни с парцели, оповестени в Airbnb и хипстърски кафенета . Time Out го включи измежду 40-те най-готини квартала на планетата за 2023 година

Но за доста локални поданици наподобява, че всеки ден се издига ново парче скеле. Протестиращите постоянно ги обагрят с багра или ги разрушават. Сблъсъците сред стачкуващи и полицията, както и задържанията са станали всекидневие. Папакостас, който с други поданици е основал публично заседание за образуване на митинги и подхваща правни дейности против плана, споделя:

„ Площадът е единственото публично, свободно пространство в квартала и то ще бъде унищожено . Това е нашата насочна точка. “

Металните бариери и полицията за битка с безредиците за първи път се реалокираха на площада през август 2022 година, когато доста поданици избягаха от жегата на града. Оттогава строителството не е напреднало доста, само че разчистването на дърветата беше възобновено по-рано този месец.

Избраният кмет социалист Харис Дукас , който поема поста през януари, прикани интервенциите по изсичането на дървета да спрат неотложно и изрази угриженост по отношение на конфликтите. Той акцентира:

„ Екологичен и щадящ хората план като метрото не би трябвало да се трансформира в обект на спор . Искам метро, само че желая и дървета в „ Екзархия “. “

Правителственият представител Павлос Маринакис не се разкая по въпроса.

„ Работата ще продължи, както е планувано “ , отсече той, като отхвърли опасенията като „ неочаквана болежка за дърветата “ .

Строителната компания разяснява, че дърветата ще бъдат изтръгнати и по-късно ще бъдат засадени на друго място, само че специалистите акцентират, че най-вероятно те няма да оцелеят при прехвърлянето. От компанията споделиха още, че след привършване на строителните работи по-малко от 10 на 100 от площада ще бъде ангажиран от входа на гарата, а огромна част от него ще бъде осеяна с цветни лехи.

Изискано кафе

Но „ Екзархия “, както е било в продължение на десетилетия, беше всичко за това, което направи тази част от Гърция толкоз гръцка.

„ Промени като тази към този момент се случиха в други европейски столици преди години и в този момент общините се пробват да ги извърнат “ , акцентира Папакостас и изясни:

„ Това, което се случва в „ Екзархия “, като се изключи че е пагубно, е и извънредно примитивно.

За Мариана, отпиваща кафето си в приземения Kafeneio, смяната може да бъде систематизирана по-осезаемо. Жената разяснява:

„ Скоро няма да остане кафене, което да не сервира лате с бадемово или грахово мляко или нещо изтънчено и недосегаемо . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР