В сектора за производство на електроенергия от възобновяеми източници на

...
В сектора за производство на електроенергия от възобновяеми източници на
Коментари Харесай

Енел Грийн Пауър България продаде вятърните си централи в Североизточна България

В бранша за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници на сила има оживление от края на предходната година.

В последна сметка Комисията за защита на конкуренцията позволи на швейцарската "МЕТ Ринюъбълс Холдинг " АГ да придобие директен едноличен надзор върху "Енел Грийн Пауър България " ЕАД - София, както заобиколен надзор върху неговите четиринадесет 100% дъщерни сдружения в България, оповестиха от регулатора.

"МЕТ Ринюъбълс " е новоучредено сдружение (от юни 2020 г.), като то ще работи като холдингово/управленско сдружение, което е напълно благосъстоятелност на „ МЕТ Холдинг “ АГ.

От своя страна, "Енел Грийн Пауър България ", дъщерно сдружение на италианската Enel Green Power, част от групата на Enel, прави активност като холдингово сдружение. То ръководи активността на дъщерните си сдружения, които имат 14 вятърни централи (общо), всички в Североизточна България, с номинална мощ от 3 MW всяка. Тяхната активност е обвързвана с създаване и употреба на вятърни паркове, произвеждане на електрическа сила от възобновими енергийни източници (вятърни генератори), вътрешна и външна комерсиална активност. Дружествата имат 6 вятърни електроцентрали в региона на Камен бряг, 1 вятърна електроцентрала в региона на Каварна и 7 вятърни електроцентрали в региона на Шабла, Североизточна България.

Според кандидат-купувачът портфолиото на придобиваните предприятия е уместно за портфолиото на групата на "МЕТ " за възобновими източници и дава отговор на тактиката за развитие/диверсифициране на продуктите на "МЕТ " в региона на Централна и Източна Европа.

Предвид наклонността за увеличение на производството на възобновима сила в региона на Централна и Източна Европа, съгласно „ МЕТ Ринюъбълс “ пазарът в тази част на Европа е подобаващ и удобен за развиване, изключително предвид на либерализацията на пазара на електричество в България, което основава удобна среда за производителите на сила от възобновими източници.

Предвид активността на участниците в концентрацията, извод, който прави Комисия за защита на конкуренцията е, че договорката ще окаже влияние върху следните отвесно свързани пазари:

-производство и продажба на електрическа сила, който е народен пазар и на който е интензивно придобиваното дружество посредством своите дъщерни сдружения (пазар нагоре по веригата);

-търговия с електрическа сила по свободно контрактувани цени, който е народен пазар и на който само "МЕТ Енерджи Трейдинг България " (част от швейцарската група МЕТ, с директен притежател "МЕТ Холдинг " АГ) е интензивно (пазар надолу по веригата). MET Group има активност у нас от 2017 година с дъщерното си сдружение.

Според мнение на „ Алпик Енергия България “ ЕООД, придобиването на конфигурираните вятърни мощности, притежавани от „ Енел Грийн Пауър България “ ЕАД от страна на „ МЕТ Енерджи Трейдинг България “ ЕАД не е от такова естество, че да окаже значителен резултат на пазара на произвеждане и търговия с електрическа енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ), в частност от вятърна сила.

Становището на КВЕР по тази договорка е, че няма учредения да се смята, че придобиваното дружество, притежаващо посредством дъщерни сдружения централи за произвеждане на електрическа сила от ВяЕЦ, ще получи конкурентно преимущество в следствие от плануваната централизация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР