В се проведоха избори и хората, които не бяха съгласни

...
В се проведоха избори и хората, които не бяха съгласни
Коментари Харесай

Анализ: Какво трябва да научат американците от Беларус

В се организираха избори и хората, които не бяха съгласни с резултатите от тях, излязоха да стачкуват. В публикация за изданието The Washington Post Тимъти Снайдер, професор по история в Йейлския университет и създател на „ За тиранията: 20 урока от XX век “, стига до умозаключение, че обстановката в Беларус и Съединени американски щати е сходна и по тази причина поучава американците да вземат образец от някогашната руска република. Агенция „ Фокус “ показва превод на материала без редакция.
Онези американци, които имат вяра, че демократите са тяхната вяра за попречване на възхода на авторитаризма, би трябвало да си зададат главен въпрос: Като се има поради, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп има намерение да компроментира изборите, в случай че не успее да ги завоюва, по какъв начин жителите ще подсигуряват, че спечелилите в гласуването през ноември ще встъпят в служба? Докато Камала Д. Харис и Джо Байдън преобладават в новините, ние погледнахме към Беларус, чиито жители ни демонстрират пътя. В тази постсъветска република, ръководена от четвърт век от един и същи човек, имаме ободрителен образец по какъв начин да се надигнем против най-лошото - и да спечелим.
 Лукашенко: Протестите в Беларус са платени, Съединени американски щати стоят зад тях Лукашенко: Протестите в Беларус са платени, Съединени американски щати стоят зад тях
Беларуският президент Александър Лукашенко увери през днешния ден, че до дни ще „ реши казуса “ с протестното придвижване, което раздрусва...
Затруднението на беларусите след фалшифицираните президентски избори на 9 август е остър обзор на това, с което американците ще се сблъскат този ноември. Местният деспот Александър Лукашенко отговори на експлоадирането на Сovid-19 с „ магическо мислене “. Докато стопанската система се разпадна, съперниците му схванаха, че се радват на болшинство. Когато Лукашенко разгласи победа след изборите, излязоха на улицата. Там те бяха бити и арестувани от полицията за вълнения, а съветският президент Владимир Путин изпрати поздравленията си към Лукашенко. Не е мъчно да си представим, че Тръмп и генералният прокурор Уилям Бар ще бъдат удовлетворени от сходен поврат на събитията тук през ноември.
И въпреки всичко беларуската история не свърши дотук, тъй като те се оказаха готови и не се отхвърлиха. Излязоха още веднъж на митинги, из цялата страна, само че на по-малки групи, които бяха по-трудни за разпространяване. Избягвайки директните конфликти със силите за сигурност, те направиха известно наличието си с цветовете, които носеха, знамената, които размахваха, и с плакатите, които държаха.
По-рано жителите на Беларус бяха ужасени от фрагменти, показващи по какъв начин полицията бие мъже и заплашва дами. В сряда родителите се събраха отвън центровете за задържане с искане да видят децата си. Същия ден дамите, носещи бяло, образуваха човешки вериги, с цел да спрат насилието, а лекарите демонстрираха пред лечебните заведения, в които работят. Някои служители на реда се снимаха, хвърляйки униформите си на боклука, изразявайки взаимност с протестиращите. Министърът на вътрешните работи се извини за побоите и задържанията.
През миналата седмица американците бяха заети с други неща, само че това не е опрощение, защото други съумяват да защитат полезностите, за които твърдим, че считаме за скъпи. И макар че пропуснахме случилото се в Минск, хората там си бяха взели поука от събитията в Минеаполис. Реториката и тактиката в градовете на Беларус носеха ехото на Хонконг; Хабаровск, Русия; и Портланд, Оре. Протестиращите по света от ден на ден се учат един от различен.
Лукашенко разчиташе на поддръжката на своите приятели измежду локалните изборни чиновници, полицията и Русия. Не можем да знаем дали съперниците му ще съумеят: за разлика от Съединени американски щати, където най-ефективната съветска интервенция идва през интернет, в Беларус Путин и Лукашенко могат да заплашват с инвазия.
 Руско издание: Защо Европа не оказа помощ на беларуския митинг? Руско издание: Защо Европа не оказа помощ на беларуския митинг?
Ситуацията в Беларус се трансформира в интерес на Александър Лукашенко, счита съветското издание Взгляд, в материал, показан без редакторска н...
С оглед изборите в Съединени американски щати през ноември, би трябвало да се учим от хора, които са поели опасности за демокрацията, в условия, по-предизвикателни от нашите. Беларусите ни учат на отбрана на изборната победа от властническия безпорядък посредством подготовка, преобладаване, митинг, мир, неизменност и плурализъм.
Подготовката значи да схванеш, че локалният властнически водач ще компроментира изборите и да планираш авансово. Преобладаването значи да спечелите гласуването безапелационно, тъй че всички да знаят, че властническият водач лъже. Протестът значи да излезете на улицата, когато същият направи своя ход.
Мирът значи поддържане на демонстрации без принуждение, защото режимът дискредитира насилието. Постоянството значи да се върнете по този начин или другояче на идващия ден, на другия и даже след него. А плурализмът е апел към всички да заявявят присъединяване си.
Демокрацията е полезност, по тази причина тя би трябвало да бъде ценена и да се практикува. Ако я желаеме, би трябвало да сме отворени да се учим от другите и по-късно да сме подготвени да поемем отговорност за себе си.
Всичко по тематиката
 Кремъл: В Беларус има директна и косвена външна интервенция Кремъл: В Беларус има директна и косвена външна интервенция
В Беларус се следи директна и косвена външна интервенция във вътрешните работи на страната. Това установи представителят на Кремъл Дми...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР