В Съюза на българските журналисти получихме открито писмо от представители

...
В Съюза на българските журналисти получихме открито писмо от представители
Коментари Харесай

СБЖ: Да подкрепим апела за мир!

В Съюза на българските публицисти получихме намерено писмо от представители на българската интелигенция, отправящо зов за мир. То е отворено за още искащи да го подпишат. Всеки, който прояви такова предпочитание, дано написа на електронната поща на политолога Румен Дечев - [email protected]

Предлагаме тук текста на писмото:

Открито писмо към българската общност и новоизбраните представители в 49 Общински народен съвет

В миг, когато механизмът на националното посланичество минава през рецесия, националната интелигенция ускорява своята роля на исторически представител на народа. Нейна задача още от времето на Светите братя Кирил и Методий постоянно е била да сплотява българското общество, да му демонстрира същинските национални цели, да го защищава от неверни стъпки по стръмния и рисков друм на историята.

Ние, подписалите това писмо представители на българската интелигенция, се считаме виновни да заявим, че в днешния сложен миг от европейската история най-важният народен приоритет е да опазим мира, да държим благото ни Отечество надалеч от всевъзможни войни и спорове. Имаме горчив исторически опит. И трите ни участия във войните на ХХ в. приключиха със съкрушителни национални произшествия. Днес, в епохата на глобализация, когато страната е подложена на съществени външни въздействия от всякакво естество, когато в спокойно време сме покрили всички индикатори за рецесия и национална злополука, да се включим в нов боен спор значи стъпка към несъмнено самоубийство.



Обръщаме се към всички прослойки на българското общество. Изразете своето изрично предпочитание за мир.

Изисквайте от своите избраници в Народното събрание да се съобразят с това изначално изискване за нашето битие и разцвет. Осъзнайте най-важното - единствено непрекъснатото и твърдо отстояване на нашето искане за мир може да избави страната от гибел и опустошения, живота на нашите деца и внуци.

Обръщаме се към новоизбраните представители в 49 Обикновено национално заседание. Забравете съперничества и персонални сметки, работете за оцеляването на България. Днес това значи преди всичко мир, като нужна причина за решаването на тежките стопански, културни и обществени проблеми, пред които сме изправени. Има към какво да насочите вашето внимание, има къде да приложите вашите познания. Обединете се в името на мира, изолирайте подстрекателите на спорове, решавайте действителните проблеми на страната. И ние ще ви поддържаме!

 

Акад. Георги Марков, историк

Акад. Васил Гюзелев, историк

Д-р Петър Берон

Снежана Тодорова, ръководител на Съюз на българските журналисти

Бойко Ламбовски, стихотворец

Румен Дечев, политолог

Проф. Людмила Илиева, лингвист

Проф. Петко Тодоров

Доля Осиковска, публицист, съучредител на Комитета за екологична отбрана на Русе

Проф. Здравка Константинова

Петьо Дафинкочев, публицист

Къдринка Къдринова, публицист

Виктория Чолакова, публицист

Зорница Илиева, публицист

Пресян Петров, публицист

Стоил Рошкев, публицист и публицист

Д-р Войн Божинов, историк

Проф. Нина Дюлгерова, историк

Васил Василев, художник

Георги Тодоров, богослов

Проф. Диляна Ботева, историк

Доц. доктор Атанас Мангъров

Магдалена Видева, публицист

Любомир Николов, публицист

Георги Пирински, основен редактор на сп. " Ново време "

Мария Пачкова, преводач и учител

Петя Пейчева, журналист
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР