В САЩ започва първото изпитване върху хора на нов тип

...
В САЩ започва първото изпитване върху хора на нов тип
Коментари Харесай

В САЩ тестват върху хора лекарство-антидот в случай на “мръсна бомба“ и радиация

В Съединени американски щати стартира първото изпитване върху хора на нов вид хапче-антидот при положение на така наречен " мръсна бомба ", предопределено да отстранява нездравословното радиоактивно замърсяване от тялото, заяви BBC.
Прочетете още
Смята се, че лекарството, HOPO 14-1, работи против няколко материала, които могат да се употребяват в оръжия, в това число уран.

Ако се окаже безвредно и дейно, то може да защищити от евентуални вреди от нуклеарни повреди или терористични офанзиви.

Около 42 доброволци ще получат разнообразни дози и ще се следи за странични резултати.

Ще има " натоварен мониторинг на сигурността “, като резултатите от първа фаза на изследването се чакат през 2024 година, споделят ръководителите на изпитването от Stanford Research Institute, които получават финансиране от Националните институти по здравеопазване на Съединени американски щати.
Какво е " мръсна бомба "?
Известна също като радиологично разпръскващо устройство или RDD, мръсната бомба е експлозив, който е разбъркан с радиоактивен материал, тъй че когато избухне, има замърсяване в зоната на гърмежа.

Мръсната бомба не е нуклеарна бомба - тя е " оръжие за всеобщо разрушение ", а не " всеобщо заличаване ", прецизира Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати.

Облакът от радиация от мръсна бомба може да се разпръсне в границите на няколко благи от детонацията, до момента в който нуклеарна бомба може да се популяризира на хиляди квадратни благи.

Излагането на радиация може да повреди ДНК, тъканите и органите на човек, което води до болести, в това число рак, заради което перорално лекарство, което може да противодейства на някои от резултатите, би било потребно.

Вече има две разнообразни медикаменти под формата на инжекции, които могат да се употребяват за лекуване на хора, които са били изложени на радиоактивен плутоний, америций или кюрий.

От десетилетия специалистите знаят също, че йодните таблетки могат да бъдат употребявани за отбраната на хората, в случай че радиоактивен йод е бил изтърван в околната среда. Йод е даван на хората през 1986 година, когато се случи нуклеарната повреда в Чернобилската електроцентрала.

Друго хапче, пруско синьо (калиево-железен хексацианоферат), може да помогне за премахването на радиоактивния цезий и талий.

Ако HOPO 14-1 проработи, това ще добави още едно лекарство към запасите, предлагащо отбрана против уран и нептуний в допълнение към плутоний, америций и кюрий.
Все още не е имало сполучлива офанзива с мръсна бомба на никое място по света.

Опити обаче е имало.

През 1996 година бунтовници от Чечения заложиха бомба, съдържаща динамит и радиоактивен цезий-137, в московския парк Измайлово.

Службите за сигурност откриха местоположението ѝ и тя беше обезвредена.

През 1998 година чеченското разузнаване откри и обезвреди мръсна бомба, сложена покрай железопътна линия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР