В САЩ казват, че всичко ново и интересно започва от

...
В САЩ казват, че всичко ново и интересно започва от
Коментари Харесай

И тези дни пак задуха морският вятър на демокрацията

В Съединени американски щати споделят, че всичко ново и забавно стартира от Калифорния. Навсякъде усещаш хубостта на демокрацията, виждаш усмивките и приветливостта на хората, получаваш внимание и помощ, както на никое място другаде на света.

Проводник на нововъведенията, на благородството и насладата от триумфа - освен за своя щат, за своята страна, само че и за света.

У нас всичко е в доста по-малки мащаби и проводниците са полупроводници. Но понякога се явява демокрацията. И тя постоянно идва с морския вятър.

Някой разбра ли, че преди един месец дефинитивно затвори съветското консулство във Варна? " Атака ", " Воля ", " Възраждане " към този момент осиротяха.

Направи го страната, само че жители на Варна го желаеха.

В страната имаше протести. Бунтове против феодализма по мутренски. Темата беше градска, не национална или европейска, като тази на Ян Палах, само че дързостта на Пламен Горанов пламна пред Общината във Варна. Не другаде, а пред Общината. Смяната на феодалната власт още веднъж извади загатна за Горанов.

Във Варна " Отворено Общество " не е атакувано и обругавано в никакъв случай. Вече 32 години всяка година Фестивалният комплекс е цялостен, когато се раздават премиите (раздават се от жители, не от страна или община) за съумели варненци в образованието, науката, опазването на здравето, културата, бизнеса.

6 години трябваха, с цел да се стигне до планиране на първото в България съвременно учебно заведение по международен модел. За това време в Грац, Австрия, построиха университет за 280 млн. евро. Говориха, взеха решение, проектираха, строиха. Все отново във Варна с персонални, не общински и не държавни пари, се направи идея и нека скоро да стартира и това изстрадано планиране.

Някога основателят на Сингапур Ли Куан Ю е отделил в продължение на два мандата по 1/3 от бюджета на страната за обучение.

В Румъния две дами за 6 години събраха пари за детска болница. От хората. Защото отнякъде се появила народна власт с темперамент. Образование и гражданско общество - това е кодът.

И тези дни отново задуха морският вятър на демокрацията там, където го бяха отписали. А нововъведенията и хубостта идват с образованието и културата, които все пречат на мутренския новобогаташки феодализъм с разнообразни имена.

Всеки ден работа и да не ти пука, че не си обичан град на този или оня. Имаш летище, с цел да си във връзка със столицата, нищо че влакът и пътища са застинали в 1976 година. Но се постанова да си проводник, в случай че не на нововъведения и хубост като Калифорния, най-малко на народна власт в България.

Един губернатор на Калифорния стана президент и си потегли от Белия дом след два изключителни президентски мандата с думите: “Дойдохме да променим страната, а променихме света ”. Името му е Роналд Рейгън.

И това не са обещания. Казва думите, откакто към този момент е бил губернатор и президент. Свършена работа!

Основите за развиване на стопанската система, положени от Рейгън в Калифорния, вършат щата 5-ата стопанска система на света. Дори да не става дума за Лос Анжелис и Холивуд, Сан Франциско и Силициевата котловина.

Достатъчно е да минеш през Монтерей и Буба - ловеца на скариди, стриди, октоподи, който за вярна работа купил на помощника си Форест Гъмп акции от една плодова компания, оказала се Apple. Или да пиеш едно пино ноар във винарната на Франсис Форд Копола в Сонома котловина. Или да видиш витрината от Оскари, Златни глобуси, лъвове и палми, или обичания на приятеля ми Захари (бел. р. Карабашлиев) Тори пайнс (там се мотаят едни 5 нобелови награди за 25 години в института Скрипс), или Мишън Бей в най-любимия град на американците Сан Диего.

Навсякъде усещаш хубостта на демокрацията, виждаш усмивките и приветливостта на хората, получаваш внимание и помощ, както на никое място другаде на света.

Калифорния има и един губернатор - Гавин Нюсъм - в прелестна възраст за президент и най-много с потенциал за това, който ти е прелестно освен да слушаш, а и да се надяваш, че скоро ще отиде на Източния бряг от столицата на Калифорния към столицата на Съединени американски щати. Съпругата му ще смени симпатичния фризьорски салон в покрайнините на Сан Франциско, където в дребния екип работи и една приятна българка, с подобен във Вашингтон.

Тези двама съпрузи скоро бяха на посетители на Си Дзин Пин в Китай за седмица. И в този момент май ще им върнат гостито в Сан Франциско.
Така живее Калифорния.

И ние от Източна Европа е добре да не забравяме, че демокрацията при нас се върна от Калифорния.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР