В САЩ бе продадена на търг рядка монета от 1913

...
В САЩ бе продадена на търг рядка монета от 1913
Коментари Харесай

Рядка монета от 1913 г. бе продадена за 4,2 млн. долара

В Съединени американски щати бе продадена на търг рядка монета от 1913 година.

Купена от аукционна къща GreatCollections, монетата, наречена “Уолтъновата главата на свободата ”, е една от единствено петте, известни на колекционерите. Цената на лота бе $4,2 милиона.

Изследователи от Смитсониън считат, че монетите са сечени при започване на 1913 година, само че в никакъв случай не са влезнали в обращение, защото дизайнът с главата на Статуята на свободата на противоположната страна и римската цифра V на лицевата страна е бил отдръпнат.

Точният брой на издадените монети не е прочут, а наличните пет екземпляра са считани за едни от най-редките и най-скъпите в американската нумизматика, заяви Fox Business.

Закупена от GreatCollections, монетата “Walton’s Liberty Head ” е кръстена на колекционера Джордж Уолтън.

Открита е едвам през 2003 година. Преди това най-редкият никел повече от 40 години е лежал в шкафа на някогашния притежател, който умрял при автомобилна злополука в края на 60-те години. Оттогава монетата е сменяла притежателите си няколко пъти.

Последният й притежател е семейство, закупило артефакта през 2018 година.
По-рано беше обявено, че на търг бе продадена най-рядкото австралийско пени от 1930 година. Монетата е изсечена по простъпка през 1929 година по време на Голямата меланхолия, заяви bg-voice.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР