В сърцето на стара София, точно между бул. Дондуков, Васил

...
В сърцето на стара София, точно между бул. Дондуков, Васил
Коментари Харесай

QR кодове ще разказват историята на сградите на стара София

В сърцето на остаряла София, тъкмо сред бул. Дондуков, Васил Левски, Сливница и Мария Луиза, има десетки емблематични за града здания. Много от тях са реновирани и е непокътнат оптимално техният първичен тип и дух. Но огромна част от преминаващите по тези тесни улички не знаят какъв брой история е скрита в тях.

Затова екип от млади и амбициозни хора, решени да запазят и разпространят историята на старите къщи в центъра на София, започват самодейност по основаване на QR кодове, които да описват историята на къщите.
Маршрути
Тези кодове ще основават маршрут, който хората да могат да следват и снимайки с телефона си да научат историята на постройката, както и да видят по какъв начин е изглеждала преди “, споделя пред Economic.bg Мартина Стефанова, създател на неправителствена организация, занимаваща се със запазването на архитектурата в центъра на столицата.

Първоначално на три местоположения ще бъдат сложени такива QR кодове. Те ще бъдат дейни от този уикенд и ще са показани като част от програмата на КвАРТал Фестивал 2023: " Силата на хората "

Работим с хора, които вършат цифрова действителност и сега те събират информация за локациите. Първоначално ще са три, само че проектите са да обхванем целия квартал “, прецизира Мартина.

За момента Мартина не издава кои тъкмо ще са първите местоположения, само че ще бъдат ситуирани в карето сред бул. Дондуков, Васил Левски, Сливница и Мария Луиза.

Инициативата започва за фестивала, само че ще остане дейна за непрекъснато и ще се уголемява.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР