В сърцето на Широка Лъка се намира известното Национално училище

...
В сърцето на Широка Лъка се намира известното Национално училище
Коментари Харесай

Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка вече 46 години популяризира музикалния фолклор

В сърцето на Широка Лъка се намира известното Национално учебно заведение за фолклорни изкуства. Създадено преди повече от 46 години, то има задачата да запази и разпространява българския музикален фолклор посредством младите гении на България. Директорът Стоянка Тенова споделя: " В едно учебно заведение извънредно прелестно да бъдеш началник. Ние всички сме един екип, един огромен тим, тъй като отговорностите ни са извънредно огромни. Нашите деца са от цяла България. Техните родители ни дават доста сериозен заем на доверие, тъй като упованията им са да подготвим техните деца да бъдат почтени професионални музиканти, само че и да се грижим за живота и здравето им "  
Вече 30 години в учебното заведение преподава Стефка Гайдева, по предметите „ Българска национална музика ” и „ Тамбура ”. Първият ѝ преподавател по Тамбура е Георги Мановски - образец за доста добър човек и педагок. Споделя, че отвън музиката желае да научи учениците си, че имат предопределение - да запазят българския фолклор. 

" Човек, който учи даден музикален инструмент, би трябвало да знае, че без труд не се получават нещата. Учат се на усърдие, на дисциплинираност на огромна организация ".

Антония Китенева е единствено на 23 години, само че преподава по „ Народно пеене ” в учебното заведение. Въпреки че множеството й връстници към този момент са се преместили в по-големите градове, тя признава, че мъчно би се разделила с Широка Лъка, където е учила и  от 8-и до 12-клас. 

" Когато се отвори опция да дойда да преподавам тук, с доста огромно предпочитание пристигнах. Исках да оказа помощ на моето учебно заведение, да бъда потребна ".

Друг напълно млад учител е Ганчо Гавазов. Той преподава „ Гъдулка ” и е диригент на представителния хор и оркестър към учебното заведение. Първите си стъпки към музиката е направил под наставлението на своя преподавател, който също е ученик точно на това учебно заведение: 

Младият и по-възрастният човек с опит могат да влияят на учениците по разнообразни способи. Това, че сега съм на млада възраст ми оказва помощ до една степен да споделям по-лесно с тях, да ги разбирам по-добре, тъй като наскоро съм минал по техните терзания. Много се пробвам да ги науча да ценят труда на останалите хора, да бъдат и те работливи и да са положителни. Искам да поканя всички деца и хора, които се занимават с това изкуство, да дойдат да видят атмосферата. Ще организираме безвъзмездни съвещания от 29 август до 4 септември. Същинският изпит ще се състои на пети септември. Ще проверим техните благоприятни условия - дали са музикални, дали са задоволително добре, с цел да се оправят с една по този начин нелека материя, каквато е музиката. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР