В санскритския епос Рамаяна“, създаден преди няколко хиляди години, авторът

...
В санскритския епос Рамаяна“, създаден преди няколко хиляди години, авторът
Коментари Харесай

Мостът на Рама – мост, направен от маймуни или такъв, изграден от природата?

В санскритския епос „ Рамаяна “, основан преди няколко хиляди години, създателят споделя за мост над океана, свързващ Индия и Шри Ланка. Епосът, който се състои от към 24 000 строфи, споделя за живота на принц Рама и компликациите, пред които той се изправя, с цел да избави брачната половинка си Сита, която е отвлечена от демоничния крал Равана – държател на Шри Ланка.

Принц Рама бил заставен да се отдръпна от трона и да отиде в заточение за цели 14 години. През това време Сита била отвлечена от Равана. Рама събира войска, състояща се от маймуни и се насочва дружно с нея към Шри Ланка, където избухва продължителна война. В последна сметка Равана е надвит, а Рама се завръща вкъщи със брачната половинка си, с цел да бъде коронясан за цар.

Според историята, когато армията на Рама доближава океана, маймуните построяват мост от камъни, върху които е изписано името му. Легендата споделя, че камъните не потъвали, точно тъй като името на Рама стояло написано върху тях. Когато мостът бил подготвен, армията от маймуни го употребила, с цел да прекоси океана и да доближи до Шри Ланка.

Ако в този момент разгледаме сателитните фотоси от региона, ще видим връзката сред двете страни. Мостът на Рама, по-познат като Адамовия мост, е дълъг 50 километра. Голяма част от него през днешния ден се намира под повърхността на водата, само че преди епохи е представлявал непрекъсната и твърда връзка сред Индия и Шри Ланка. Пътят съществувал до 15 век и по него можело да се мине пеш, преди да бъде наводнен и тук-там потънал от мощна стихия.

Съществуването на моста е известно на жителите и от двете страни от епохи. Морето, разделящо двете страни, постоянно е било наричано „ Sethusamudram ” – „ Морето на моста “. Персийският географ от 9 век Ибн Кордадбе загатва моста в книгата си „ Book of Roads and Kingdoms ”. Наименованието „ Адамов мост “ е измислено от британците през 19 век поради легендата, съгласно която Адам бил първият човек, който минал по моста.

Много индуси считат, че съществуването на моста е непоклатимо доказателство за самата Рамаяна и историите, разказани в нея. Псевдо-учени, тайни теоретици и теолози имат вяра, че мостът фактически е издигнат от Рама и неговата войска от маймуни. Въпреки че геолозите неведнъж са се опитвали да опровергаят мита, към момента доста хора са комплицирани във връзка с естеството и произхода на структурата. Някои да вземем за пример имат вяра, че мостът е доказателство за това, че в миналото Шри Ланка и Индия са били свързани.

Но както знаем, от време на време това, което настояват учените, е прекомерно тривиално и скучно, с цел да му повярваме. И колкото и научни пояснения да биват дадени за нещо, на хората им е нужна дребна доза магия, правеща чудеса, с цел да бъде светът ни още по-прекрасно и неизмеримо място.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР