В съботната вечер на 30 ноември, репортерът на bTV Румяна

...
В съботната вечер на 30 ноември, репортерът на bTV Румяна
Коментари Харесай

bTV Репортерите разкрива тайните на Панагюрското злато - slava.bg

В съботната вечер на 30 ноември, репортерът на bTV Румяна Попова и операторът Огнян Кръстев разкриват изтъканото от загадки и митове минало на един от националните знаци на България – Панагюрското златно богатство.

Преди 70 години за първи път от хилядолетия зимното слънце огрява невижданите златни реликви. Замръзналата земя край тухларната разкрива едно от чудесата на античния свят - седем ритона, амфора с митични подиуми и фиала от чисто злато. Археолозите евентуално още дълго ще спорят дали антиките са заграбени от хазната на владетеля Лизимах и заровени при бягство или са били благосъстоятелност на тракийския цар Севт III... Всички обаче са единомислещи в едно - че в света няма друго богатство, което да се съпоставя по искра и популярност с антиките от Панагюрище. То не е най-древното, не е най-голямото, не е и най-ценното. Но е неповторим международен шедьовър с извънредно богата декорация, който още от откриването си крие секрети и ражда митове.

В bTV Репортерите тази събота са събрани разказите на откривателите на съкровището - братята Павел, Петко и Михаил Дейкови, които и за момент не са помислили да го скрият от страната. От персоналния списък на наследниците им са предоставени изявленията на хората, държали в ръце златните ритони и легендата за скъпоценните камъни, сложени в очите им. Дали брилянтите в действителност са изчезнали или в никакъв случай не са били там - изясняват археолозите.

Историята на най-известното българско богатство е обвързвана и със серия загадки за това по какъв начин през годините златните съдове са променяли размерите и тежестта си. Седем кг и половина тежат те в деня на откриването си в Панагюрище. Шест кг и 165 грама е тежестта на съкровището през днешния ден. Дали не е премерено вярно или има друго пояснение - версиите на специалистите са разнообразни.

Едни от най-скандалните изказвания през последните години са свързани със подозренията, изказани от част от наследниците на братя Дейкови, че съкровището не е достоверно. На златните съдове е направена специфична експертиза. Антиките са изследвани в самостоятелна лаборатория през 2014 година и за първи път феновете на bTV Репортерите ще схванат какво демонстрират анализите на Панагюрското злато – тази събота, от 19.30 ч.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР