В събота вечерта, 9 септември 2023 г., в края на

...
В събота вечерта, 9 септември 2023 г., в края на
Коментари Харесай

САЩ се завръщат в Близкия изток по нов Път на коприната“

В събота вечерта, 9 септември 2023 година, в края на еврейския ден за отмора Шабат, Бенямин Нетаняху направи малко, само че съдържателно изказване по израелската телевизия. Министър-председателят искаше да уведоми своята софтуерно мощна нация, че нейната територия ще се трансформира в централната връзка на стопански кулоар, свързващ Индия с Европа, през Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Йордания. Този кулоар ще се простира от средиземноморския бряг на Израел до южната част на италианския ботуш, написа политическият анализатор Рено Жирар във френския вестник Le Figaro.

Този голям план, директно конкуриращ се с китайските пътища на коприната, ще включва построяването на нови пристанищни уреди, нови железопътни линии, електрически линии с доста високо напрежение, тръбопроводи за водород и оптични кабели. Израелският министър председател благодари на Индия, съответните арабски страни, Европейския съюз, Франция, Германия и Италия. На 4 септември Италия разгласи, че напуща клуба на страните членки на Пътя на коприната. Това беше единствената страна от Г-7, която се причисли към гигантския стопански проект, стартиран през есента на 2013 година от китайския президент Си Дзинпин.

Бенямин Нетаняху изясни, че това е най-важният план за интернационално съдействие в историята на еврейската страна. Като си спомним, че през ноември 1947 година Индия и Саудитска Арабия гласоподаваха в Организация на обединените нации срещу основаването на страната Израел (навремето Йордания и Емирствата не съществуваха като самостоятелни държави-членки на ООН), ние измерваме дипломатическия прогрес, реализиран от еврейската страна от май 1948 година, датата на нейната самостоятелност. На 10 септември 2023 година за първи път в историята израелска делегация стъпи публично на саудитска земя - по случай 45-ото издание на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО в Рияд. В началото на лятото саудитското държавно управление отстрани препратките към " ционисткия зложелател " от учебните учебници. След Египет, Йордания, Емирствата, Бахрейн, Мароко и Судан, Саудитска Арабия безспорно скоро ще бъде седмата арабска страна, която ще отвори посолство в Израел. Съединените щати, спонсор на Израел след Труман, са страната, която е съдействала най-вече за тези дипломатически самопризнания, изключително след Споразуменията Ейбрахам, инициирани от Тръмп през август 2020 година

В речта си израелският министър председател насочи специфични благодарности към администрацията на Байдън, че е имала концепцията за този кулоар и го е предложила на Израел " преди няколко месеца ". Това е доказателство, че Америка съумя да реагира, с досетливост и натурализъм, на дипломатическия крах, която претърпя по време на срещата в Пекин сред външните министри на Саудитска Арабия и Иран на 10 март 2023 година

В актуалната дипломатическа история Америка постоянно се е държала като слон в стъкларски магазин. Но тук би трябвало да признаем, че тя работи с просветеност и финес. Тя реализира както нов политически пробив в Близкия изток, по този начин и приложи търговски захват на огромния си китайски противник. Безспорна военна мощ в Арабско-Персийския залив, откогато освободи Кувейт през януари 1991 година, при започване на 21-ви век Америка разочарова своите съдружници в сунитските арабски петромонархии четири пъти.

През март 2003 година излишно нахлу в Ирак и унищожи баасистката му администрация, предавайки несъзнателно страната на иранското въздействие. През февруари 2011 година, интелектуално съблазнена от " демократичната " динамичност на Арабската пролет, Америка не поддържа бахрейнската монархия, изправена пред шиитското придвижване на " Революцията на перлите ". През 2015 година тя не поддържа войната против шиитските хуси в Йемен, стартирана от саудитците и емирствата. През 2018 година, при републиканското ръководство, тя едностранно се отдръпна от JCPOA, съглашението за денуклеаризация на Иран, подписано във Виена на 14 юли 2015 година - което докара до наново нуклеарно разоръжаване на режима на моллите, лишен от различно решение.

Подхранвани от това четворно отчаяние, петромонархиите, като се стартира със Саудитска Арабия, започнаха да получават автономност от Вашингтон и да търсят партньорства с други сили, като Русия и Китай. Толкова доста бандерили бяха забити в непрекъснатия американски план за изолираност от тройния съюз на китайската, съветската и персийската диктатури.

Свещеният граал за дипломацията на Байдън явно би бил да успее да откъсне Иран от тройния съюз. Водят се дискретни полемики в тази посока. Но към момента е прекомерно рано да се преценят възможностите им за оцеляване, изправени пред капризите на вътрешната политика, както във Вашингтон, по този начин и в Техеран.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР