В събота вечер, в най-гледаното време по една от националните

...
В събота вечер, в най-гледаното време по една от националните
Коментари Харесай

След три национални предателства - БСП пак с ПП-ДБ

В събота вечер, в най-гледаното време по една от националните малките екрани, Румен Овчаров изключително релефно открои трите национални изменничества, осъществени от кабинета Петков-Василев. И в трите случая, по неговите думи, България е била използвана или за „ пушечно месо “, или като „ опитно зайче “, или и двете дружно!

Първото изменничество – отводът от доставките на съветски природен газ. Петков-Василев отхвърлиха първи измежду всички страни членки на Европейски Съюз да приложат препоръчаната от съветска страна формула за възнаграждение на доставките посредством разкриване на разплащателни сметки в рубли. Така Продължаващите Промяната пласираха България в ролята на пробен образец, на чийто тил да се види какво ще стане при подобен отвод.

И се видя – съветската страна приключи доставките! След което останалите страни от Европейски Съюз без особени усложнения и без значение от всички закани за „ унищожителни наказания “, тихомълком се нагодиха към прилагания от Русия режим и не престават и до ден сегашен да си получават газ на дълготрайно контрактувани цени и обезпечени количества за идния есенно-зимен сезон. Единствена без каквито остана използваната България!

В резултат на което, единствено българските компании се оказаха принудени да търсят договори на спот пазара при цени, както се оказва, най-малко с 20 на 100 по-високи. Което естествено води до десетки милиони лв. повече ежемесечни разноски за доставки, в последна сметка на същия този съветски газ, единствено че през прилежащи страни и по вериги от по няколко медиатора, които от своя страна на драго сърце инкасират добре пристигнали облаги.

Второто изменничество – ударът по връзките с Руската федерация с демонстративното експулсиране на рекордния брой 70 души дипломатически и механически личен състав на съветското посолството в София и консулските служби в страната. Нито министър председателят Петков, нито другите подгласящи му от Продължаваме Промяната и от Демократична България съумяха да потвърдят, че разполагат с нужните за сходна последна мярка безспорни доказателства за активност във щета на националната сигурност на страната. А що се отнася до въпроса за реципрочността на броя дипломатически личен състав, то напълно ясно е, че има премного благоприятни условия за намиране на общо решение по пътя на градивния разговор – към какъвто в този момент се заеха да приканват и Петков-Василев.

В този случай България още веднъж е използвана, този път „ отстреляна “ като „ пушечно месо “, с цел да се види каква реакция следва да се чака от страна на Русия при изключително безпардонно отношение към нейни публични представители от страна членка освен на Европейски Съюз, само че и на НАТО. Но освен – в тази ситуация задачата е също и до дъно да се изострят връзките сред Русия и България като страна, в която позитивните настройки към Русия не спадат даже и в настоящия миг, с оглед да се пресекат всевъзможни благоприятни условия страната ни да играе конструктивнa роля в търсенето на пътя към мира и сигурността и в Черноморския район, и в общоевропейски мащаб – за каквато явно има нужните справедливи предпоставки.

При това в миг, когато самият Североатлантически алианс в своята „ Стратегическа идея 2022 “, преди малко призната в Мадрид, наред със констатацията, че „.. не можем да преглеждаме Руската федерация като наш сътрудник “, в същото време декларира: „ Но по едно и също време с това ние оставаме подготвени да поддържаме отворени канали на връзка с Москва за ръководство и редуциране на опасности, попречване на ескалации и повишение на прозрачността. Ние се стремим към непоклатимост и предсказуемост в Евроатлантическото пространство и сред НАТО и Руската федерация. “

Именно в този миг България се оказва единствена измежду страните членки на Алианса с прекратени дипломатически връзки с Русия! Наистина „ удивително “ достижение, несъмнено, не толкоз на несъответстващо държащия се министър председател, колкото на „ сътрудниците “ тук, които следвало да бъдат успокоени…

Третото изменничество – на консенсусната българска позиция по началото на договаряния на Европейския съюз за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз. Петков и Политическа партия одобриха безогледния напън от страна Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз за безусловно приемане на препоръчаната от него формула за разкриване на преговорния развой наложително до 30 юни и нито ден по-късно! Без да са еднопосочно закрепени и съществено разисквани съответните формулировки на това предложение и без да има каквато и да било изясненост дали северомакедонската страна абсолютно го приема.

Както се оказа, РСМ изобщо не одобри като съдбовна датата 30 юни и се зае да разисква и завърши своето мнение по така наречен френско предложение и след нея. В резултат на което, след бурния отвод за единодушие с в началото направеното предложение, се оказа, че самото то предстои на „ модификации “, означаващи напряко отпадане на някои от най-съществените положения, отчитащи българската позиция по противоречивите въпроси!

Пита се – къде е в този момент реакцията на държавното управление в оставка и какво в действителност става с решението на Народното събрание за разкриване на преговорния развой точно въз основа на първичната френска формула? Единствено кандидат-премиерът Василев, на заложен в събота журналистически въпрос по развиването на проблема с променената френска формула и контактите с РСМ, пределно „ обрано “ отговори със забележителната структура „ ние си свършихме работата “!? Всъщност – каква работа, а и чия?

Що се отнася до Българската социалистическа партия, то неизбежно поражда въпросът, какви са нейното държание и планове в светлината на тези три акта на безусловно изменничество към виталните ползи на България? Апологетите на Нинова и съучастниците й ни споделят, че по едни или други от тези въпроси „ тя не била питана “. По други Българска социалистическа партия заема позата на „ сюрпризирана “ от „ едноличните решения “ на премиера, по трети „ моли “ за разговор и договаряне. Без да загатваме позорното преиначаване по въпроса за очевидните доставки на оръжие за украинската войска.

От казаното дотук, единствената позволена и допустима позиция на Българска социалистическа партия, поради горните констатации, е да съобщи безапелационния си отвод освен да взе участие в ново държавно управление с ПП-ДБ, само че и да оказва каквато и да било парламентарна и социална поддръжка за него. Вместо това, обаче, Нинова и обкръжението й още веднъж се кандидатират за патерици на тяхното порочно ръководство. Както се вижда, „ сътрудниците “ й са подготвени на всевъзможни отстъпки и ходове в обществената сфера, единствено и единствено Българска социалистическа партия да остане пленник на тяхната ултра-либерална управническа структура, дефинитивно компрометирана в очите на голямото болшинство от хората.

Вместо изрично отменяне на всевъзможни договаряния за нов кабинет със старите съучастници, Българска социалистическа партия е в развой на трескаво договаряне за нови министерски постове. В тази връзка се появи и нечиста сделка, че един от тези постове бил за министър на енергетиката. Да не би там някъде да се крие и особената ревнивост, с която някои пазят незащитимото от каквото и да било кардинално становище позорно държание на Нинова и сие? Само че следващото изменничество по отношение на очакванията и упованията на стотиците хиляди социалисти и симпатизанти на левицата неизбежно ще коства на Българска социалистическа партия загубата на последните останки от достолепие и доверие, които не престават да съществуват измежду към момента намиращите се нейни поддръжници.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР