В Русия завършиха наземните изпитания на разузнавателно-ударния хеликоптер Ка-52К “Катран”.

...
В Русия завършиха наземните изпитания на разузнавателно-ударния хеликоптер Ка-52К “Катран”.
Коментари Харесай

Бойният “Катран”: Какви възможности има новият хеликоптер

В Русия приключиха наземните тествания на разузнавателно-ударния хеликоптер Ка-52К “Катран”. Това заяви ръководителят на холдинга “Руски хеликоптери” Андрей Богински.

Машината е предопределена за огнева поддръжка на десант, заличаване на морски и наземни цели. Арсеналът на “Катран” включва управляеми и неуправляеми ракетни оръжия, написа "Поглединфо ".

В близко бъдеще Ka-52K би трябвало да получи ново навигационно съоръжение, оръжия и по-ефективни мотори. Хеликоптерите ще бъдат сложени на палубите на десантните и патрулни кораби на Военноморски сили.

Андрей Богински, общоприет шеф на холдинга “Руски хеликоптери”, разгласи завършването на наземните тествания на разузнавателно-ударния хеликоптер Ка-52К “Катран”, който се създава за потребностите на Военноморски сили. В момента компанията води договаряния с Министерството на защитата на Руската федерация за продължение на опитно-конструкторската работа (ОКР).

„ Основната част от тестванията на Ka-52K е приключена, няма продължение на ОКР. Но с Министерството на защитата и с Военноморски сили продължаваме да обсъждаме тематиката за „ намокрянето “ на този хеликоптер. Общо към този момент са направени четири прототипа. Готови сме да продължим работата по развиване с авиацията на ВМС”, съобщи Богински в коридорите на Международния авиационен и галактически салон МАКС-2019.

„ Катран “ е трансформация на известния разузнавателно-ударния хеликоптер Ka-52 “Алигатор”, който се експлоатира в армейските елементи на Руската федерация от 2011 година Основните преимущества на машината са нейната изключителна маневреност, висока скорост (260 км/ч) и забележителния военен товар (до 2,8 тона).

Ка-52 е предопределен за огнева поддръжка на сухопътните сили. Арсеналът от ръководени и неуправлявани муниции разрешава на хеликоптера да поразява бронетехника, танкове, инженерни укрепления и живата мощ на съперника на тактическа дълбочина. Благодарение на актуалната авионика, “Алигаторът” може да извършва задания когато и да е на деня и при всевъзможни метеорологични условия.

През 2016 година Ка-52 получи бойно кръщение в Сирия. В момента тече рационализация на хеликоптерите. Машината би трябвало да получава по-модерни радио-електронни станции, навигационни системи, системи за ръководство на оръжия. Хеликоптерът също ще бъде оборудван с подсилена ризница и ракетна система “Фепвек-А” със свръхзвукова ракета с обсег до 20 км.

Заместник-директорът на Центъра за разбор на тактики и технологии Константин Макиенко означи, че Ка-52 ще служи на съветските въоръжени сили повече от десетилетие и може да завоюва огромна известност на външния пазар.

„ Алигаторът” има голям капацитет за рационализация. Тази машина може да работи сполучливо в разнообразни географски ширини. Например, в Сирия бойните задачи се правят в условия на топлота и прахуляк. Разбира се, Ka-52, като всяко друго военно съоръжение, не е съвършен. Трябваше да се открият някои дефекти в Арабската република и в този момент те се вземат решение в процеса на модернизация”, съобщи Макиенко.

В условия на кацане и солена мъгла

Ръководителят на “Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин за първи път разгласи нуждата от основаване на корабна версия на Ка-52, изказвайки се на френското въздушно шоу в Льо Бурж през юни 2011 година Месец по-късно генералният дизайнер на конструкторско бюро “Камов” Сергей Михеев разгласи готовността си да извърши задачата.

Взето е решение производството да се разположи на мощностите на Арсениевска авиационна компания “Прогрес - Сазикин” в Приморски край. На 7 март 2015 година във въздуха е повдигнат първия умел пример на “Катран”.

Хеликоптерът е основан за универсални десантни кораби вид „ Мистрал “, поръчани във Франция. Като част от контракт, подписан през 2011 година, Париж даде обещание да трансферира два кораба във Военноморски сили - “Владивосток” и “Севастопол”. Франция обаче отхвърли да се съобрази с изискванията на съглашението, като се базира на обстановката в Украйна.

През август 2015 година Москва и Париж реализираха компромис с “Мистрал”. Беше взето решение корабите да се трансферират в Египет, а Русия получи отплата и подписа контракт с Кайро за доставка на над 40 Ка-52 и Ка-52К.

„ Въпреки това, Ka-52K към момента не е в употреба във Военноморски сили. Експортната версия на хеликоптера би трябвало да бъде приспособена към условията на нашия флот. Вероятно това е същността на работата по създаването на Ка-52К”, изясни Виктор Мураховски, основен редактор на списание „ Арсенал на Отечество”.

Излитащото тегло на Ка-52К е 12,2 тона, оптималното тегло на потребния товар е 2 тона, дължината на корпуса е 13,9 м, ширината (включително с крилата) е 6,3 м, скоростта е 250 км/ч, а височината на полета е до 5,2 км. Арсеналът на “Катран” включва оръдие 2A42-1, неуправляеми ракети С-8, 9M120-1 “Атака” и противотанкови управляеми ракети 9A-4172K “Вихър-1”, противотанкови управляеми ракети вид “Игла-С”.

Основната разлика сред корабния хеликоптер и наземния му сътрудник е съществуването на механизъм за прегъване на лопатките и конзолите на крилото. Тази градивна функционалност понижава размерите на машината, което разрешава тя да бъде плътно сложена на палубата или в хангара.

Морският хеликоптер постоянно е оборудван с подсилена екипировка за кацане (за кацане при преносими условия), а всички съставни елементи и възли са предпазени със особено антикорозионно покритие (за да устоят на въздействието на солената мъгла и влажния въздух в южните ширини). Също по този начин, в авиониката са направени някои промени.

„ Намалените размери на корабните вертолети Ka-52K разрешават увеличение на оптималния вероятен брой хеликоптери, сложени на кораба. Бронираната кабина и системата за катапултиране разрешават на водачите безвредно да изоставен хеликоптера.

В допълнение, на хеликоптера е инсталиран избавителен комплект, който разрешава да се избавят хора при злополучие в морето “, заяви съветското министерство на защитата.

Според военния отдел “Катран” би трябвало да бъде оборудван с бордово електронно съоръжение, стабилно на електромагнитни разстройства. Министерството на защитата насочва сходно условие към авиационните оръжия. В допълнение, Ka-52K ще получи нова инерционна навигационна система, която работи дейно при липса на ориентири.

„ Изискванията на Министерството на защитата са съответни на изискванията, при които се експлоатират палубните хеликоптери. Това важи изключително за навигацията. Ако бреговата линия и корабите не се виждат, тогава за водача става доста мъчно да се ориентира в космоса, може да бъде мъчно да се дефинира даже височината на полета.

Гладката морска повърхнина е доста подло нещо”, изясни генерал-майор Владимир Попов, заслужил водач на Руската федерация.

Качество и успеваемост

Във флота е нужен преди всичко разузнавателно-ударен хеликоптер за огневата поддръжка на десанта и унищожаването на дребни морски цели. Ka-52K може да бъде ситуиран на палубите на огромните кораби за битка против подводници от план 1155, на огромните десантни кораби-амфибии, на най-новите патрулни кораби, на тежкия самолетоносачен крайцер “Адмирал Кузнецов” и на перспективните универсални десантни кораби клас “Прибой”.

Хеликоптерите Ка-52К ще бъдат закупени като част от държавната стратегия за въоръжение до 2027 година. Точният брой машини, които военните възнамеряват да поръчат, към този момент не е прочут. Министерството на защитата показва, че хеликоптерите на Военноморски сили са главен детайл, който подсигурява качеството и успеваемостта на бойните задачи в далечната морска зона.

Значителни преимущества на Ka-52K се обезпечават от коаксиалната скица с два ротора, обичайната за школата на “Камов”. Той разрешава на хеликоптера да се движи странично със скорост до 80 км/ч и внезапно да трансформира курса си единствено за няколко секунди.

Владимир Попов назова Ка-52 най-подходящият модел за основаване на ефикасен морски разузнавателно-ударен хеликоптер. Вярно, той акцентира, че процесът на "намокряне " не е елементарен. Цикълът на работа върху “Катран” за потребностите на Военноморски сили може да отнеме 3-4 години.

„ Сериозните промени ще обиден освен бордовото съоръжение. Трябва да създадете по-икономични мотори. Ефективността на горивото за корабния хеликоптер е по-важна, в сравнение с за сухопътния аналог.

Сигурен съм обаче, че нашите инженери ще се оправят със дилемите. В резултат Ка-52К ще стартира да навлиза в арсенала на Военноморски сили и, уповавам се, ще бъде изнасян. Освен за Египет, нашият хеликоптер може да съставлява интерес за Аржентина, Бразилия, Индия и Китай”, счита Попов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР