В Русия започнаха активно да се разпространяват икономически онлайн игри,

...
В Русия започнаха активно да се разпространяват икономически онлайн игри,
Коментари Харесай

Руски измамници измислиха нов вид финансови пирамиди

В Русия започнаха интензивно да се популяризират стопански " онлайн игри ", които в действителност работят на правилото на финансовите пирамиди, написа " Известия " базирайки се на представители на Централната банка.

Около една четвърт от пирамидалните схеми към този момент примамват руснаците с обещанието за бързи и лесни облаги посредством игра във формата " заплати и завоюва ".

В такива игри обаче няма спортен детайл, споделиха от Банката на Русия.

Засега множеството от пирамидите са дребни анонимни планове с къс живот и малко присъединяване, показаха от Централната банка. Организаторите на такива схеми насочват предложения въз основа на възрастта и желанията на евентуалните участници и интензивно употребяват обществените мрежи и месинджърите за промоция.

" Създателите на такива приложения твърдят, че с инвестиция от 2-5 хиляди рубли (около 20 - 50 eвро, бел. ред. ) и подобаващите умения на пълководец, можете да развиете своя игрален бизнес и да получите действителни пари с опция за изтегляне ", сподели Григорий Осипов, шеф на следствията в службата за сигурност на криптовалутни активи ШАРД.
 Италия
Италия " замрази " активи на съветски олигарси на стойност към €2 милиарда

Санкциите засягат 80 души

Сега специалистите към този момент знаят към 100 разновидности на такива игри. Потребителите са привлечени от бърза опция да завоюват пари, като вземат участие в компютърна игра - бизнес симулация, сподели той. Това са да вземем за пример планове като Golden Mines, Rich Birds, Plants vs Zombies Mining Farm и други.

Измамниците заплащат приходи на участниците в играта, като притеглят нови участници или усилват покупките от съществуващи играчи, сподели Александър Тимофеев, доцент от катедрата по стопанска система и информатика в Руския стопански университет " Плеханов ".

В същото време, както във всяка пирамида, тук работи правилото - потребителите се предизвикват да поканят нови участници в плана и да вършат пари от него. " Но обещанието за евакуиране на средства в избран миг просто престава да се извършва. Всички вложени пари изчезват ", споделя Григорий Осипов.

Той посочи, че е мъчно да се оценят вредите, нанесени на руснаците от сходни подправени онлайн игри, защото средствата в тях се въртят в криптовалута. Експертът обаче оцени загубата на жертвите на към 5 милиона $. Александър Тимофеев се съгласи с неговата оценка.

Според Централната банка финансовите пирамиди интензивно се " развъждат " в Русия заради сложната икономическа обстановка в страната, против която хората употребяват всяка опция да завоюват спомагателни пари.

В същото време представители на регулатора подчертаха, че е подобрила системата за наблюдаване за разкриване на финансови пирамиди онлайн и в този момент повече от 98 % от сходни планове се откриват от експерти приблизително три до пет дни след началото на дейното им разпространение в обществените мрежи.

През юли съвсем половината руснаци споделиха, че са потърпевши от активността на финансовите пирамиди. В същото време пирамидите на криптовалута нанесоха вреди от 15 %. Според специалисти през миналата година измамниците са привлекли 100 милиарда рубли.
 Руски хакери нападат американски нуклеарни лаборатории
Руски хакери нападат американски нуклеарни лаборатории

Кибервойната продължава
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР