В Русия откриха седем сравнително големи населени места, които преди

...
В Русия откриха седем сравнително големи населени места, които преди
Коментари Харесай

Градовете призраци в Русия

В Русия откриха седем относително огромни обитаеми места, които преди са били цялостни с живот, само че в този момент са изоставени, защото в тях не е останал нито един гражданин. Експерти от туристическата услуга Tutu описаха за " призрачните " градове, като информацията е разполагаем на Лента.ру.

Много от изоставените селища се намират в Далекоизточния федерален окръг. Едно от тях е селището Кадикчан в Магаданска област , изоставено през 2000-те години. По руско време там е имало огромно въгледобивно дружество, което е работило до детонацията в мината през 90-те години. След затварянето на предприятието служащите са почнали да напущат селището.Сега Кадикчан се състои от няколко празни къщи с рушащи се стени.

Друг " нереален " град, назван от специалистите, е Иултин в Чукотка .

Селището става привлекателен център за служащите през 30-те години на предишния век, когато там е намерено огромно находище на разнообразни метали. Но през 90-те години добивът стопира и немноголюдното население напуща Иултин. Заради студения климат и отдалечеността от други обитаеми места, Иултин е добре непокътнат и наподобява на място, застинало във времето. Сега до такава степен се провеждат екскурзии от Анадир.

Пример за " нереален " град в Якутия е Юникчан , където през 30-те години на предишния век стартира създаване на залежи на злато.

Новосъздаденото тогава населено място се развива бързо, като популацията му доближава към 3000 души. Обаче през 2008 година селището е " закрито " от управляващите на републиката, защото след затварянето на предприятието в него не са останали поданици.
 Снимка 543031
Източник:

Четвъртият град " фантом " в Далекоизточния федерален окръг е бившето населено място на подводничарите Финвал в Камчатка, нуждата от което отпада, откакто военните вземат решение да се реалокират по-близо до районния център.

Сега до запустялото населено място може да се стигне с лодка или с хеликоптер. Туристи отиват (евентуално) до Финвал, с цел да видят ръждясали кораби и разрушени къщи.

Експертите описват и за три изоставени места в европейската част на Русия. Сред тях е Халмер-Ю в Коми , зарязан през 90-те години. Някога там са намерили находище на въглища и е открита мина.След ликвидацията на рудника, по-късно е изоставено и селището. Понастоящем то от време на време е употребявано и като боен полигон.

Трябва да се означи, че един от упоменатите градове " призраци " в по-голямата си част е под вода .

Става въпрос за " съветската Атлантида " - Молога (в Ярославска област), като градът е наводнен през 40-те години на предишния век, по време на строителството на водноелектрическата централа " Рибинск ". По това време локалните поданици са били изселени на други места, а основите на църквите са били подкопани от водата - само че и в този момент във водата от време на време могат да се видят силуети на здания. По времето на царуването на Екатерина II, Молога е бил прочут с красивите си катедрали, библиотеки, богати имения и съществуването на няколко предприятия.

Едно от изоставените места - селището Чаронда във Вологодска област - към момента е маркирано на географската карта на Русия.

От време на време там идват риболовци и туристи, с цел да видят разрушената черква " Св. Йоан Златоуст " и дървените къщи. При това до Чаронда може да се стигне единствено по вода или с моторни шейни по замръзналото езеро. Някога богатият град стартира последователно да " угасва " и да се трансформира в малко село, поради появяването на нови търговски пътища. Така при започване на ХХ век в Чаронда живеят няколкостотин души, а през 2015 година селото изцяло опустява.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР