В Русенско вече са загробени над 32 хиляди прасета от

...
В Русенско вече са загробени над 32 хиляди прасета от
Коментари Харесай

Вече са загробени над 32 000 прасета от фермите в Николово и Бръшлен

В Русенско към този момент са загробени над 32 хиляди свине от свинекомплексите в Николово и Бръшлен. Евтаназията на животните в свинефермата в Голямо Враново обаче се бави.

Управата на свинекомплекса в Голямо Враново упорства да се вземат нови проби от прасетата, които се отглеждат в други халета на фермата и в случай че се окажат негативни, животните да бъдат непокътнати. От Агенцията по сигурност на храните обаче са безкомпромисни. На евтаназия подлежат всички животни. Те ще бъдат загробени в равнища, чиято повърхност е 100 декара и се намира на три километра от Голямо Враново. Очаква се евтаназията на незаразените животни да стартира на следващия ден или най-късно в сряда. А шефът Миленка Димитрова съобщи, че след банкрута на фермата, ще се откаже да се занимава със свиневъдството.

В индустриалната плантация в Голямо Враново са евтаназирани единствено животните с позитивни проби за африканска чума.

Д-р Миленка Димитрова, шеф на свинекомплекса в Голямо Враново: В този обор, в който открихме 2 свине и всички контактни към тях, ние унищожихме - 16 и сме подготвени цялото хале и всички прилежащи халета да унищожим.
Преди 45 години класическа чума по свинете е имало във фермата в село Юделник и по тази причина доктор Димитрова упорства незаразените животни да не се евтаназират, а да се следят, и по този начин да се наблюдава пътят на вируса.
Д-р Миленка Димитрова: Аз желая да бъдат изследвани другите животни. Никак не е неверно да се види по какъв начин ще протече в един свинекомплекс това, да се види по какъв начин е влезнал, от кое място.
В свинекомплекса в Голямо Враново работят 180 души.
Д-р Миленка Димитрова: Ако нямаме животни от свиневъдството, ще се съкратят всички хора, ще се съкратят хора и от фуражния завод.
Според Димитрова, болестта е тръгнала първо от дивите свине. Затова русенските ловци упорстват да се анулира възбраната да се ловува с кучета в крайдунавската зона. С тяхна помощ сполучливият отстрел на диви прасета е над 90%.
Десислав Маринов, ловджия: Трябва да знаете, че ловците са хората, които могат да свършат работа и да оказват помощ на страната в тази ситуация. Те са страхотна войска - 130-хилядна войска.
В четвъртата огромна плантация в Русенско - тази в село в Юделник, резултатите от последната проба се чакат на следващия ден.



А в Добрич, където беше оповестено превантивно бедствено състояние поради африканската чума, регионалният шеф задължи всички стопани, които отглеждат свине в дворовете си, да ги заколят до 5 август.

След гратисния интервал за непринудено умъртвяване на животните - 5 август, инспектори, полиция и жандармерия ще обикалят всяка къща в обитаемоте места наоколо до свинекомплекса край село Козлодуйци.

Д-р Румен Караманов, шеф на свинекомплекс в с. Козлодуйци: Вече би трябвало да се работи все едно е военно ситуацията, като рискът тук е доста огромен, по тази причина, че Добричка област граничи с Румъния.
Управителят на свинекомплекса извърши обещанието си от преди дни и обезщети стопаните с по 250 лв. за заклано прасе. 55 домашни животни са отглеждани в селото.
Румянка Колева, кмет на с. Козлодуйци: И с цел да не останат 160 индивида без работа, всички се съгласиха, направихме график, и през днешния ден, понеделник, последните 3 свине се заклаха. Повече в Козлодуйци свине няма.
Илия Маринов отглеждал 3 свине в персоналното си стопанство.
Илия Маринов, с. Козлодуйци: Не бяха регистрирани, само че заради основаната конюнктура с проблеми с чумата, трябваше през днешния ден да ги заколя, като ги прибираме сега.
Обезщетението, което изплаща притежателят на свинекомплекса обаче се отнася единствено за близките села. Село Победа се намира на 33 км. от свинекомплекса и стопаните няма да бъдат обезщетени. Тези, които не изпълнят предписанията за непринудено евтанизиране на прасетата, ще бъдат санкционирани, споделиха от Агенцията по храните.

От 100 до 1 000 лв. е санкцията за стопаните, които не заколят непринудено прасетата си.

 Ново огнище на африканска чума във Видин Ново огнище на африканска чума във Видин
Ново огнище на африканска чума по свинете. Ветеринарите потвърдиха за заболяло домашно прасе в ромския квартал във Видин. Централният епизоотичен съв...
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР