В Русе само 7 блока са одобрени за саниране по

...
В Русе само 7 блока са одобрени за саниране по
Коментари Харесай

В Русе само 7 блока са одобрени за саниране

В Русе единствено 7 блока са утвърдени за саниране по процедурата за енергийно възобновяване на жилищата по Националния проект за възобновяване и резистентност. Предвидените за града средства са 50 милиона лв. и половината от тях няма да бъдат усвоени. Според управлението на Община Русе при оценяването се следи приоритизиране на избрани градове и райони за сметка на други. И ще упорстват пред Министерството на районното развиване за преразглеждане на класирането.

До този миг обновените жилища в Русе по стратегиите за саниране са единствено 27. От общината са се надявали този път да бъдат утвърдени най-малко още двадесетина плана от подадените 34. Но до финансиране са позволени единствено 7. Други 25 са оповестени за аварийни и етажната благосъстоятелност може да кандидатства за втория стадий, който изисква 20% съфинансиране от тяхна страна.



Блок " Скъта " е един от оповестените за аварийни. На живеещите в него следва да решат дали да подадат документи за идващия стадий. Наим Наим е малко песимистичен, че ще реализиран единогласие.

" Има хора, които са се към този момент санирали. Те нямам доверие да желаят да вземат участие. И към този момент ще забележим и сумата. Има и такива, които колкото да събрахме пари от тях за кандидатстването, камо ли в този момент за самоучастието. На мен ми се коства, че самичък, в случай че си го направя, ще може да ми излезе по-евтино, колкото с 20% самоучастие ", сподели Наим Наим.

Техният блок е събрал 92 точки. Със съседи коментирали, че някои от фирмите-оценители са били по-щедри в писането на точки и у тях са се породили подозрения.

" Може и да има някакви зависимости коя компания тъкмо е оценител, кой при кой е кандидатствал ", съобщи Наим Наим.

От Община Русе обявиха, че изчакват формалното съобщение от Министерство на регионалното развитие.

" Възможно е да се допусне някаква неточност. Съответно ще проверим като получим това класиране всеки един от блоковете ", посочи Ивайло Кадишев – шеф на Дирекция " Международни политики, икономически действия и разбори ".

Междувременно оповестените за аварийни блокове имат право на избор.

" Много бързо могат да се провеждат и да аплайват по стадий 2 на програмата, като крайният период, до който община Русе ще приема документи, е 11 януари ", разясни Ивайло Кадишев – шеф на Дирекция " Международни политики, икономически действия и разбори ".

От Общината също са скептични обаче, че ще има доста искащи да се включат във втория стадий.

" Наистина сумата по никакъв начин не е дребна. Примерно за 1 милиона в случай че е СМР-то на един блок, 200 хиляди да се подсигурят е много, много мъчно. И несъмнено непостижимо за по-голяма част от живущите ", сподели Ивайло Кадишев – шеф на Дирекция " Международни политики, икономически действия и разбори ".

Санирането на утвърдените 7 блока се чака да стартира през лятото, откакто бъде подписан договорът за безвъзмездното финансиране и бъде определен реализатор.

Автор: Даниела Василева


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР