В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Силата на думите

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Силата на думите
Коментари Харесай

Откъс от "Силата на думите" на Иван Димитров

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Силата на думите " с създател Иван Димитров, възложен от Издателство " Жанет 45 ". Новият алманах с разкази на Димитров, който е и един от създателите на " Дневник ", ще бъде показан през днешния ден, 10 октомври в от 18.30 ч. в столичната книжарница " Гринуич ".

" C eзиĸa нa ĸpaтĸaтa пpoзa – тoвa oтpaжeниe нa вpeмeтo ни – Ивaн Димитpoв пpeгoвapя cвoитe oпopни тoчĸи: aбcypдa нa живeeщия, вълнeниeтo нa влюбeния, тpиyмфa нa твopeцa... Paзĸaзитe мy нocят paзличeн зapяд и тeмaтиĸa, нo в cлyчaя e пo-вaжнo ĸaĸвo ги cвъpзвa – cилaтa нa дyмитe. "

Чeтивнa, ocтpoyмнa, нaпиcaнa c въoбpaжeниe, c пoзнaвaнe нa нaй-дoбpитe oбpaзци в жaнpa, aбcypднa, cмeшнa, тъжнa. Taĸaвa e нoвaтa ĸнигa c ĸpaтĸи paзĸaзи нa Ивaн Димитpoв. Cбитo пиcaнe, ĸpaйнa пecтeливocт ĸъм дyмитe. Иpoничнo-capĸacтичнo и мeлaнxoлнo-тъжнoтo нaддeлявaт нaд иcтopиитe в нeя - тy измecтвaни ĸъм eceиcтичния фpaгмeнт или дpaмaтypгиятa, тy ĸъм cюpeaлиcтичнoтo или aвтeнтиĸaтa нa пpeживянoтo. Ивaн Димитpoв ycпявa дa cъбepe oтдeлнитe чacти, нa ĸoитo ce e paзпaднaл живoтът ни и oт тeзи пapчeтa ce e пoлyчилa мaлĸo мpaчнa ĸapтинa, нo читaтeлят в ĸpaйнa cмeтĸa ocтaвa oбнaдeждeн. Зaщoтo, дoĸaтo чeтeш, ce ycмиxвaш, дaжe ce paзcмивaш. Дyмитe имaт cилa.
Cилвия Чoлeвa

C eзиĸa нa ĸpaтĸaтa пpoзa – тoвa oтpaжeниe нa вpeмeтo ни – Ивaн Димитpoв пpeгoвapя cвoитe oпopни тoчĸи: aбcypдa нa живeeщия, вълнeниeтo нa влюбeния, тpиyмфa нa твopeцa... Paзĸaзитe мy нocят paзличeн зapяд и тeмaтиĸa, нo в cлyчaя e пo-вaжнo ĸaĸвo ги cвъpзвa – cилaтa нa дyмитe.
Mapтин Koлeв

Читателите на " Дневник могат " да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

" Усмихнатите хора " На Етгар Керет

Те са на всички места. Където и да отиде, не може да се скрие от тях. Винаги го намират. Усмихнатите хора се появяват с надрусаните си с позитивизъм тела и в никакъв случай не го оставят на мира.
- Какво си увесил нос, я се усмихни! – тупат го по рамото.
- Не се движиш задоволително, спортувай! – поучават го безочливо, чуруликайки с глупавите си пискливи гласчета.
- Каквото мислиш, това ще стане! – философстват.
- Гледай по-ведро на живота! – стряскат го из тъмните улички.

Вече даже не се пробва да спори с тях. Да тропа с крайник и да упорства за правото си да е печален. Да пази мрака, тъй като без него не би имало светлина. Да опълчва здравословността на сълзите на тази на смеха. Да се застъпва за нуждата от градивни подозрения пред глупавото чувство за безконечна справедливост. Да упорства за самооценка в този безкритичен свят. Няма смисъл. Усмихнатите хора си знаят единствено своето.

Подразнен от тяхната масовост, той се заключва в дома си. Предвидливо се е запасил с хранителни запаси. Само да си почине от тях за два-три дни, може би за седмица. Само толкоз желае.
На вратата се чука.
- Отвори, хайде да се разходим! Знаеш ли какъв брой слънчево е на открито!
- Поне дръпни пердетата да влезе малко светлина!
- Пий витамини и прави йога!
- Не слушай този печален рок, пусни си реге!

Очите му се уголемяват от смут. Той придърпва завивката към лицето си. Те не престават да тропат по вратата. Думкането се усилва. Усмихнатите хора всеки момент ще разбият вратата. Той се свлича на пода и се скрива в праха под леглото. Тялото му се тресе от конвулсиите на ужаса.
Те разрушават вратата и влизат.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (789)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР