В Ростов на Дон паметникът на генерал Врангел беше демонтиран

...
В Ростов на Дон паметникът на генерал Врангел беше демонтиран
Коментари Харесай

Трябва да върнат на място паметника на Врангел

В Ростов на Дон паметникът на военачалник Врангел беше демонтиран - той беше подложен на територията на кадетския корпус едвам преди три седмици, само че незабавно започнаха митинги от левицата и комунистите и в този момент районните управляващи взеха решение да отстранен бюста на “Черния барон ”. КПРФ назова демонтажа „ безусловно верен “, което, несъмнено, е цялостна нелепост и срамотия. Защото дребният бюст е повдигнат не от управляващите, а от локалната общност, която има същото право на възгледи за съветската история като комунистите. КПРФ нали не желае паметниците на Ленин да бъдат съборени? Те са хиляди в страната, само че за какво тогава е належащо да се намесват в опита да се уважи паметта на един от водачите на белогвардейците, чийто живот е обвързван с Ростов?

Освен това в Русия има единствено един монумент на Врангел - открит е едвам преди седем години в кримския Керч покрай православен храм. Крим стана последната цитадела на белогвардейците и оттова, откакто изгубиха Гражданската война, напуснаха Русия. Онзи ден, апропо, точно в Крим, в Севастопол, вихър повреди паметника на „ Синовете на Русия, воювали в Гражданската война “, повдигнат предходната година. Фигурата на красноармееца падна, само че на белогвардееца остана права. В това има прочут мистицизъм, също така рухването на аления войник се случи, откакто стана ясно, че в Ростов нещата вървят към събарянето на бюста на Врангел (той беше затрупан с фолио). Но фигурата на боеца от Червената войска, несъмнено, ще бъде възобновена, тъй като смисълът на паметника в Севастопол е точно помиряването на двете страни от Гражданската война, краят на размириците. Но бюстът в Ростов няма да бъде върнат на мястото си, тъй като за част от нашите жители баронът е „ главорез, кръволок, изменник “. Така че може би нямаше потребност да ги ядосваме или предизвикваме, още повече че бюстът беше открит на 7 ноември?

Но тази логичност е неправилна, тъй като значи: ние не се стремим към помиряване, ние към момента избираме едната страна от размириците, завършили преди век. Тоест държавното управление угажда на едни възгледи за историята ни, а други тласка в сянка. Но това към този момент се случи в руските години и по какъв начин свърши? Фактът, че с началото на Перестройката разобличаването на мръсните каузи на Сталин (фиктивни и реални) подкопава цялата идеологическа основа на Комунистическата партия, която сама по себе си го трансформира във „ фигура на мълчанието “. Почти същите, каквито бяха император Николай II и барон Врангел в руските години - беше разрешено единствено да ги ругаят и изобличават. Нещо трансформирало ли се е в този момент?

Не напълно, в случай че сходни пристрастености се нажежават против скромния бюст на последния главнокомандващ на белогвардейците. За да изобличат барона, те даже употребяват откъс от един от неговите приятели, който написа през август 1941 година: в случай че Петър Врангел беше жив, тогава „ той щеше да отиде с германците без съмнение “. Но без да загатваме обстоятелството, че Врангел умира през 1928 година, голямото болшинство от белите генерали - макар цялата им ненавист към болшевиките - не си сътрудничат на Хитлер.

Но омразата на сегашните наследници на болшевиките към барона провокира надълбоко страдание и неразбиране. С кого още се карат? Потомците на белите от дълго време са умрели, от казаците, които се биеха с алените, не е останало съвсем нищо - тъй че какво толкоз ненавиждат изобличителите на „ палача и килъра “? Само съответен барон Врангел ли е?

Разбира се, че не. Бюстът на Врангел е инсталиран на територията на Второто донско кадетско учебно заведение, което носи името на император Николай II. Канонизираният царски военачалник към момента е именуван " кървясъл " от някои наследници на болшевиките, макар че кръв има по ръцете на алените. Но не е толкоз комфортно да се противопоставяте на паметниците на Николай II, от които към този момент има няколко в страната (въпреки че имаше опити да бъдат унищожени). Така че си го изкарват на бароните и генералите. И по този начин, в случай че дадете воля - с видимо положително желание да не „ разпалвате “, да не ядосвате тази част от обществото - тогава на следващия ден учебното заведение в Ростов ще бъде преименувано, а паметниците на императора ще бъдат съборени.

Никой не желае да ядосва " алените " - в противен случай, по-голямата част от актуалната левица е освен патриотична, само че и не желае да наскърбява своите " бели " съперници. Но никой няма право да забрани на нашите жители да почитат паметта на тези, които считат за герои. Гражданската война свърши – и барон Врангел, и Дзержински, и император Николай II, и Ленин станаха част от нашата обща история. Грешно и невероятно е да се разделят - и е извънредно рисково даже да се опитваме да го създадем.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР