В резултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия

...
В резултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия
Коментари Харесай

Гьоков: Няма пенсионер с пенсия, по-ниска от декемврийската

В резултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската, увери от парламентарната трибуна социалният министър Георги Гьоков. Министърът бе изслушан по искане на ГЕРБ-СДС. Те попитаха какъв брой от пенсионерите и по какви аргументи получават понижаване на приходите си по отношение на последните месеци на 2021 година. " Този проблем е разследване от решения на 46-ото Народно заседание, без да ги квалифицирам като популистки, а само като решения, довели до чувството за неправдив метод при установяване на пенсиите ", отговори Гьоков.

Няма по-ниска пенсия за месец януари по отношение на пенсията от декември 2021 година Това се отнася както за пенсиите за трудова активност - пенсии за застрахователен стаж и възраст и за неработоспособност, по този начин и за обществената пенсия за напреднала възраст и за неработоспособност, пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналните пенсии. Размерите на пенсиите на всички пенсионери са нараснали от 25 декември 2021 година, като междинното нарастване на изплатения размер на пенсията е 12,9 % и дава отговор на междинен растеж от 61 лв. и 25 стотинки. Това се отнася за 2 млн. и 47 200 пенсионери. Изключение е единствено при 945 пенсионери, за които или няма смяна, или има понижение в размера на пенсията, изясни министърът. А това са пенсии, за които има неверно подадена информация и не са преизчислени на този стадий, на които е изменен типът на приемания приход, да вземем за пример минават в по-ниска група степен на увреждане и нетрудоспособност, и такива, за които е влезнало в действие предписание на длъжностно лице за смяна на размера на пенсията.

В съпоставяне с декември 2021 година през януари 2022 година 1 068 100 пенсионери получават по-малък общ общ брой от пенсия и спомагателната сума към нея - коронавирус добавката, сподели министърът. Причината е на първо място в това, че през декември размерът на изплатената спомагателна сума към пенсията е 120 лв., до момента в който през януари 2022 година е 60 лв.. Няма понижение на нито една пенсия, нарастване има на всички пенсии, българите са подведени от коронавирус добавката, акцентира Гьоков.

Новият метод за установяване на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 година и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва въздействие върху пенсиите на така наречен категорийни служащи, при които има разлика сред стажа в календарно време и общият трансфорат застрахователен стаж. На това съображение при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат застрахователен стаж от първа и второкласен труд, процентното нарастване на пенсията е по-малко от оповестения междинен размер на нарастването от 12,5 на 100. Министърът посочи, че хората, чийто приход е по-малък през януари по отношение на декември, ще бъдат обезщетени, като първите заплащания ще бъдат осъществени с пенсиите за февруари. Нужни са 104 млн. лв. за шест месеца, само че средствата са налични.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР