В резолюция, приета с 377 гласа "за", 248 гласа "против"

...
В резолюция, приета с 377 гласа "за", 248 гласа "против"
Коментари Харесай

Използване на изкуствен интелект от полицията: Европейският парламент се противопоставя на масовото наблюдение

В резолюция, призната с 377 гласа "за ", 248 гласа "против " и 62 гласа "въздържал се ", членовете на Европейския парламент призовaват за възбрана на полицейските и правосъдните органи да употребяват технологията за различаване на лица в Европейски Съюз. Те показват риска от алгоритмична пристрастност в приложенията на изкуствен интелект (ИИ) и акцентират, че е нужен човешки контрол и мощни правни пълномощия, с цел да се предотврати дискриминирането, изключително в подтекста на правоприлагането или граничния надзор.

Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите беше докладчик по тематиката.

Евродепутатите са загрижени за последствията за неприкосновеността на персоналния живот от технологиите за изкуствен интелект. Позицията им е, че хората би трябвало да имат надзор над системите с изкуствен интелект, а логаритмите би трябвало да бъдат с отворен код. Предлага се възбрана за частните бази данни за различаване на лица, правенето на поведенчески прогнози от правоприлагащите органи и оценяването на жителите.
И още - автоматизираното различаване не следва да се употребява за граничен надзор или на публични места. С цел битка с дискриминирането и гарантиране на правото на цялост на персоналния живот, Екологичен потенциал упорства за строги гаранции, когато инструментите на ИИ се употребяват в правоприлагането.

„ Основните права са безусловни. За първи път призоваваме за мораториум върху внедряването на системи за лицево различаване в подтекста на правоприлагането, защото технологията е потвърдено неефективна и постоянно води до дискриминационни резултати. Категорично се противопоставяме на прогнози за полицейска активност, учредена на потреблението на изкуствен интелект, както и на всяка обработка на биометрични данни, която води до всеобщо наблюдаване. Не е изненадващо, че консервативната група на ЕНП и извънредно десните партии желаеха да анулират позицията на Парламента и да основат малки врати, които да заобиколят правата на жителите. Но това е голяма победа за всички европейски граждани”, разяснява докладчикът Петър Витанов.

Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите излезе с изказване.

Техническият напредък в никакъв случай не би трябвало да е за сметка на главните права на хората. Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент прикани за възбрана на полицейските и правосъдните органи да употребяват технологията за различаване на лица в Европейски Съюз.

За групата на S&D експоненциалният напредък на изкуствения разсъдък, с цел да управлява нашите улици, ускорява минусите и дискриминационните практики, когато става въпрос за идентифициране на нарушители.

Въпреки опитите да отслабят позициите на Парламента, членовете на Екологичен потенциал от S&D се бориха за отбрана на главните права на жителите на Европейски Съюз и стопират всички стъпки, които водят до всеобщо наблюдаване на публични места.

Опасения за дискриминация

Според текста системите за идентификация, основани на изкуствен интелект, към този момент по-често неправилно разпознават малцинствени етнически групи, ЛГБТИ лица, възрастни хора и дами, което е изключително обезпокоително в региона на правоприлагането и правосъдната система. За да се подсигурява спазването на главните права при потреблението на тези технологии, логаритмите следва да бъдат транспарантни, проследими и задоволително документирани, приканват членовете на Екологичен потенциал. Когато е допустимо, обществените органи следва да употребяват ИИ със програмен продукт с отворен код, с цел да бъдат по-прозрачни.

Противоречиви технологии

За да се зачитат неприкосновеността на персоналния живот и човешкото достолепие, членовете на Екологичен потенциал упорстват за непрекъсната възбрана на автоматизираното различаване на лица на публични места, като означават, че жителите би трябвало да бъдат следени единствено при съмнение за закононарушение. Парламентът приканва да се забрани потреблението на частни бази данни за лицево различаване (като системата ИИ на „ КлиърВю “ (Clearview AI), която към този момент се използва) и прогнозиране на база на поведенчески данни от полицията.

Членовете на Екологичен потенциал не желаят повече да се употребява всеобщото оценяване на жителите от страна на обществените органи благодарение на ИИ, което те смятат, че заплашва правилата на недискриминация и не е съгласно с главните права на Европейски Съюз.

В умозаключение, Парламентът показва угриженост от потреблението на биометрични данни за отдалечено идентифициране на хора. Например, вратите за граничен надзор, които употребяват автоматизирано различаване, и планът iBorderCtrl ( "интелигентна система за детектор на лъжата " за външните граници на ЕС) би трябвало да бъдат прекратени, споделят членовете на Екологичен потенциал, като упорстват Комисията да стартира производства за определяне на нарушавания против страните членки, в случай че е належащо.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР