В Република Македония започна гласуването в референдума, на който избирателите

...
В Република Македония започна гласуването в референдума, на който избирателите
Коментари Харесай

В Македония започна гласуването на исторически референдум

В Република Македония стартира гласуването в референдума, на който гласоподавателите би трябвало да дадат отговор на въпроса дали одобряват контракта с Гърция за преименуване на страната на Република Северна Македония, предадоха информационните организации.

За да бъде годни резултатите от допитването, в него би трябвало да вземат участие повече от половината от записаните малко над 1,8 милиона гласоподаватели.

Социологическите анкети откриха, че повече от половината от деклариралите, че ще вземат участие във вота ще гласоподават "за ". Противниците на контракта може да бойкотират референдума, тъй че остава открит въпросът дали той ще бъде годен.

При позитивен резултат от референдума договорът с Гърция би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание в Скопие с две трети болшинство, а в случай че това стане, ще има процедура за ратификация и в гръцкия парламент.

Всенародното допитване идва след постигнатото през юни Преспанско съглашение сред Атина и Скопие за смяна на името на някогашната югорепублика. Договорът би следвало да отстрани дългогодишните възражения на Гърция, която претендира, че името Македония принадлежи на една от нейните области, пред присъединението на Р Македония към Европейски Съюз и НАТО.

На гласоподавателите през днешния ден ще бъде подложен въпросът: "Подкрепяте ли участие в НАТО и Европейски Съюз посредством приемането на съглашение сред Македония и Гърция? ".

Това ще бъде третият референдум в историята на страната. Той не е с обвързващ темперамент и даже в случай че болшинството от отговорите се окажат негативни или присъединяване не е задоволително, с цел да бъде разгласен за годен, македонският министър председател Зоран Заев може да премине към изменение на конституцията и одобряване на смяната на името.

Докато държавното управление и интернационалната общественост описаха вота като исторически късмет за Македония, националистическата съпротива възразява против промяната на името, смятайки я за отвод от националната еднаквост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР