В регистрационно-приемателните центрове има 1200 деца бежанци, като 437 от

...
В регистрационно-приемателните центрове има 1200 деца бежанци, като 437 от
Коментари Харесай

В страната ни има 437 непридружени деца бежанци

В регистрационно-приемателните центрове има 1200 деца бежанци, като 437 от тях са непридружени. Това сподели Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците при Министерски съвет по време на правно-дискусионен конгрес „ Lex Talks 2022: Децата и войната “. Форумът е проведен от Национална мрежа за децата и Мрежа за правна помощ.

В два от центровете има сигурни зони, само че в другите няма такава зона, което е предизвикателство за всички, уточни Тошева.

По думите й от години съществува правно несъвършенство, обвързвано с настойничеството и попечителството над децата бежанци и сега се работи по тематиката за обезпечаване на правни представители на децата. Започнахме битка да потвърдим нуждата от промени в Закона за убежището, свързани с правната помощ за деца бежанци, добави Тошева.

Според нея спорът в Украйна е голямо предизвикателство към системите за даване на протекция.

Освен непридружени малолетни и неналичието на система за установяване на възрастта им, което също е предизвикателство, има и още над 12 хиляди души, потърсили протекция, в това число идващи от Афганистан и Сирия, където обстановката се утежнява, уточни Тошева.

Теодора Иванова, ръководител на Държавна организация за протекция на детето, увери, че в първите дни на войната в Украйна приоритет за организацията е бил основаване на сигурна среда за идващите в България. Агенцията е направила лично изследване на децата, идващи от Украйна, с цел да се знае непрекъснато къде се намират те. По думите й има основана и база данни, в която се вкарва информация за тях. Иванова напомни, че съществува и " гореща " телефонна линия за деца. Посещаваме регистрационно-приемателните центрове, с цел да се убедим, че правата на децата в тях са обезпечени, добави Иванова. Целта ни е да осигурим на тези деца еднакъв достъп до опазване на здравето, до обучение, до обществени услуги, сподели още Иванова.

Георги Еленков, координатор на Мрежата за правна помощ – неофициално обединяване на адвокати и покровители на правата на децата, сподели, че от началото на спора в Украйна – през февруари тази година, 52 хиляди украински деца бежанци са потърсили протекция в България.

Участниците във форума бяха поздравени от името на Галина Захарова, ръководител на Върховния касационен съд, която им пожела да намерят положителни и работещи решения за отбрана на правата и ползите на децата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР