В регион, в който изобилието е изложено на пълен показ,

...
В регион, в който изобилието е изложено на пълен показ,
Коментари Харесай

Бизнес империя: Откъде идват парите на най-богатата фамилия в света?

В район, в който изобилието е изложено на цялостен показ, държанието на шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян не дава отговор на неговата значителност. Това не стопира шушуканията по адрес на кралската персона от Абу Даби, че имено той управлява голяма част от фамилното благосъстояние, по-голямо от което и да било друго по света, написа Bloomberg.

В Обединените арабски емирства (ОАЕ) се намират към 6% от потвърдените петролни запаси в света, а страната е известна с концентрацията на пари в кралските фамилии, тъй че не е загадка, че семейство Ал Нахаян са богати. Инвестициите във всичко - от линията първокласно долни дрехи на Риана и фирмите за обработка на огромни масиви от данни до галактическата компания на Илон Мъск SpaceX - обаче изстрелват положението й в друга орбита.

Богатството на семейството се прави оценка минимум на 300 милиарда $, като това включва регулаторни документи, данни за недвижими парцели и корпоративна информация. Това е повече от оцененото на 225 милиарда $ благосъстояние на американската фамилия Уолтън, която отдавна е определяна за най-богатата в света с помощта на веригата магазини Walmart Inc.

Определянето на точните мащаби на положението на кралското благосъстояние е мъчно, тъй като линиите, разделящи фамилията и страната, постоянно са замъглени. В случая с семейството Ал Нахаян, която ръководи ОАЕ от придобиването на самостоятелност преди към половин век, някои активи са отчетливо частни, до момента в който други се преплитат с тези на държавното управление. Личните активи значат, че тяхното благосъстояние надвишава това на другите семейства в Персийския залив, включително и тези на кралското семейство на Саудитска Арабия.

Шейх Тахнун, който има черен колан по джиу джицу, работи и от държавна, и от частна страна. Той оглавява основания в Абу Даби капиталов фонд ADQ, както и водещата банка в страната First Abu Dhabi Bank. Сред персоналните активи на семейството е капиталова компания, чиято стойност скача с близо 28 000% през последните пет години. International Holding Co. е прекомерно кралска, с цел да банкрутира, съгласно локални вложители, осведомени с компанията, само че прекомерно непрозрачна за някои задгранични институции.

Семейство Ал Нахаян има трофейни активи, като футболния тим Манчестър Сити, над 10 дворци, измежду които и Chateau de Baillon северно от Париж, както и по-голяма част от извънредния регион в Лондон Бъркли скуеър.

Но същността на възхода на фамилията се крие в Royal Group - огромна мрежа от компании, в която работят повече от 27 хиляди души в области от финанси до роботика. През последните две десетилетия тя се разраства от относително дребна компания до конгломерат, който ръководи активи на стойност близо 300 милиарда $, съгласно осведомени с активността й източници, поискали анонимност.

Богатството на семейството Ал Нахаян се усилва, както и въздействието й в района и по света. Шейх Тахнун е признаван за мозъка зад разрастващата се бизнес империя и за значим политически емисар. Инвестициите в страни, като Турция и Египет, постоянно изискват поддръжка от неговия брат шейх Мохамед бин Зайед, президент на ОАЕ.

Шейх Тахнун и Мохамед бин Заейд са двама от шестте братя, известни като Бани Фатима. Всичките те са синове на създателя на ОАЕ шейх Зайед бин Султан ал Нахаян от неговата трета брачна половинка. Шейх Мансур, който заема постовете заместител министър председател, ръководител на централната банка и началник на суверенния капиталов фонд Emirates Investment Authority, е друга основна фигура, само че всички те способстват за нарастването на благосъстоянието на семейството.

Royal Group извършва ролята на команден център за шейх Тахнун. Освен че влага в голям брой компании, тя също по този начин кани готвачи от международна класа за фамилията и наема техните персонални охранители. Компанията е “най-склонна към риск ” всред огромните капиталови компании в Абу Даби, споделя Ричард Кларк, някогашен чиновник на Белия дом и дълготраен консултант на Мохамед бин Заейд ал Нахаян. Компании, които ръководят пари от името на емирството, като Mubadala Investment Co. и Abu Dhabi Investment Authority, с общи активи под ръководство на стойност над 1.2 трлн. $, работят повече като обичайни държавни капиталови фондове.

Суперяхтата на шейх Тахнун (семейството има минимум три, включително и най-голямата в света) е от основно значение за всеки, който желае да прави бизнес с кралската фамилия. Изграждането на връзки е значима стъпка, а титаните от Уолстрийт нямат самообладание да отдадат дължимото почитание.

Бях вдъхновен да се срещна с шейх Тахнун, тъй като той е един от най-големите предприемачи в света ”, споделя в съда Том Барак милиардер в областта на дяловите вложения.

По време на правосъдното дело против него предишния месец Барак е оневинен по обвиняванията в това, че е лобирал от името на ОАЕ. В съда вложителят разказа по какъв начин е ухажвал шейх Тахнун, включително подарявайки му рядка книга за арабските коне и отправяйки се на посещаване с него в мароканската пустиня, в опит да стартира да работи с неговата компания Colony Capital LLC.

Всяка вечер при него идват огромен предприемач, вложители от държавни капиталови фондове или оперативни сътрудници Сред тях са милиардери, като щатския заможен магнат Сам Зел, индийския фабрикант Гаутам Адани и колумбийския банкер Хайме Гилински ”, добавя Барак.

Макар че шейх Тахнун поддържа дипломатически връзки в целия Близък изток, той е делегирал значими отговорности в своята бизнес империя на няколко доверени съветници.

Един от основните играчи е София Абделатив Ласки - родена в Мароко финансистка, която работи с шейх Тахнун от две десетилетия. Тя е един от дребното задгранични чиновници в ОАЕ, които се издигат до сходно равнище.

Стойността на някои от вложенията на Royal Group нараства доста в последните години. IHC, както е известна International Holding Co., е в челото на тази ранглиста, представяйки се по-добре през последните пет години от всяка компания по света с пазарна капитализация от над 1 милиарда $, сочат данни на Bloomberg.

През това време IHC, чийто мажоритарен притежател е Royal Group, се трансформира от едва прочут вложител в рибни ферми в обществената компания от ОАЕ с най-голяма пазарна стойност. Пазарната й капитализация е по-голяма от тази на компании, като McDonald’s Corp., Nike Inc. и Blackstone Inc. Тези мащаби обаче не притеглят интернационалните вложители, някои от които в частни диалози са споделяли опасения по отношение на неналичието на бистрота. IHC също по този начин не е част от световния показател на MSCI.

И до момента в който Royal Group е издирван клиент, множеството интернационалните банки заобикалят да подписват покупко-продажби с IHC поради опасения по отношение на раздутата й пазарна стойност, настояват осведомени източници. Акциите на компанията, която разчита съвсем напълно на локално финансиране, се търгуват при съответствие цена/счетоводна стойност от 18. За съпоставяне, това съответствие при компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc е към 1.5.

Припокриващите се ползи на семейството, включително контрола над борсовите медиатори, които преобладават в търговията в Абу Даби и притежанието на локалната борса от страна на ADQ, подсигуряват поддръжката за IHC. Шеметният напредък на капиталовата компания е емблематичен за разрастващата мощност на семейството Ал Нахаян и Абу Даби. Докато Дубай от дълго време притегля интернационалното внимание, богатото на нефт емирство бетонира статута си на главен състезател в ОАЕ, когато отпусна на лъскавия си комшия 20 милиарда $ избавителни средства след финансовата рецесия.

След това семейството Ал Нахаян се снабди и с туристически дестинации, включително закрития тематичен парк Ferrari World, локално поделение на парижкия музей Лувър, както и с писта за надпревари от Формула 1.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар се стремят да диверсифицират стопанските системи си преди края на ерата на изкопаемите горива и са добре позиционирани да се възползват от разкриващите се благоприятни условия, най-много откакто Съединени американски щати и Европа са изправени пред по-високи разноски за финансиране, а Китай изпитва усложнения с Коронавирус. Както в множеството разрастващи се страни, вложенията и политиката вървят ръка за ръка и семейството Ал Нахаян практикува интензивно този модел.

Под управлението на Мохамед бин Хайед ал Нахаян, ОАЕ демонстрира повече самочувствие в своята външна политика. Страната поддържа либийския въстаник военачалник Халифа Хафтар, причисли се към ембаргото против Катар през 2017 година и се намеси в спора сред Саудитска Арабия и Иран в Йемен. Въпреки това, напоследък ОАЕ се насочи към деескалация на напрежението в района, като избира да подписва покупко-продажби.

След като предходната година шейх Тахнун се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, IHC купи 50% дял в турска компания за сила от възобновими източници. IHC също по този начин е вложила близо 2 милиарда $ в три компании благосъстоятелност на индийския милиардер Адани, откакто страните подписаха комерсиална договорка, а ADQ се снабди с дялове в основни египетски компании.

Припомняме, че в края на януари към индийския конгломерат Adani Group, благосъстоятелност на най-богатия човек в цяла Азия, Гуатам Адани, се развихри скандал. Компаниите на милиардера бяха упрекнати в непозволено потребление на офшорни данъчни убежища за основаването на мрежа от фиктивни компании и осъществяването на пазарни и счетоводни операции.

Group 42 може би е най-пряката връзка сред бизнеса и властта в Абу Даби. След като ОАЕ и Израел възстановиха връзките си, компанията за неестествен акцент, чийто ръководител е шейх Тахнун, става първата от ОАЕ, която открива офиса там, а по-късно подписва покупко-продажби с държавната Rafael Advanced Defense Systems.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР