В редовното правителство започнахме да изграждаме временни складове, от които

...
В редовното правителство започнахме да изграждаме временни складове, от които
Коментари Харесай

Иван Иванов : По-голямата част от дървесината заминава към фирмите, а не към местното население


" В постоянното държавно управление започнахме да построяваме краткотрайни хранилища, от които да се доставя локалното население с дърва, само че по някаква причина това беше изоставено от служебния кабинет. И към днешна дата цената на дървесината от държавните горски предприятия е извънредно ниска - оптималната цена е 70 лева В същото време се оказва, че по-голямата част от дървесината сега отпътува към компаниите, а не към локалното население. " Това съобщи националният представител от " за България " и някогашен аграрни министър Иван Иванов пред БНР.

По думите му евентуалната причина за това е търсенето на по-голяма облага от продаването на компании, които по-късно препродават дървесината на по-скъпа цена.

" Именно това беше нашата цел - да избегнем тези медиатори и значително бяхме съумели да го създадем ", уточни Иванов, уточнявайки, че това е било направено по административен метод, защото законово това не е уредено. Той дефинира случая с противозаконното придобиване на дървесина от страна на кмета на село Конарско като индикативен и показа, че има още доста такива случаи.

" За 7 месеца извършихме над 250 хиляди инспекции и десетки хиляди актове бяха написани, което значи, че в тази система има доста проблеми ", изясни Иван Иванов.

Депутатът от левицата изрази удовлетворение от основаването на краткотрайна парламентарна комисия, която да прегледа случая с дефицита и високите цени на дърва за огрев. Той уточни, че ще бъдат изслушани всички наранени страни - от лица, получаващи дървесина и кметове до шефове на горски стопанства и политическото управление на Министерството на Земеделието. Той изрази вяра, че до края на мандата на комисията ще се предложат и законодателни промени в посока по-справедливо систематизиране на дървесина, както и изчистване на несъвършенствата и неуредените въпроси в нормативната база.

" Аз не анулирах заповедта за възбрана на сечта във вековните гори, тъй като имаше доста незнайни. Каквото и решение да се вземе, то би трябвало да е на база експертиза. Най-грешният метод ще е в случай че се вземе под политически напън ", сподели още Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР