В редиците на стотиците гвардейци има и четири дами. Те,

...
В редиците на стотиците гвардейци има и четири дами. Те,
Коментари Харесай

Среща с първите жени на служба в Националната гвардейска част


В редиците на стотиците гвардейци има и четири дами. Те, дружно с сътрудниците си, са лицето на армията и страната. 6 май е същински специфичен ден за Гергана Иванова, която е и първата жена гвардеец.

„ От 10 година съм в редиците на Националната гвардейска част. Имала съм доста сложни моменти, не е лесна тази специалност, само че в никакъв случай не съм имала желание да се отхвърлям, тъй като имам поддръжката на сътрудниците, приятелите и фамилията ми “, изясни тя.

Успява да балансира сред дома и военната база, а за своята щерка тя е кумир.

„ Тя доста се гордее с мен и в учебно заведение не един път е казвала, че съм гвардеец и че съм нейна майка “, описа Гергана Иванова.

Нели Гайдарова е в редиците на гвардейците от година. И в този момент си спомня по какъв начин е решила да влезе в армията: „ Когато минавах пред президентството и виждах гвардейците, желаех и аз някой ден наложително да се видя в тази униформа. “

Разказват ни, че цялостният синхрон с останалите в строя по време на гала се реализира с ежедневни тренировки.

Да носиш униформата е горделивост, а всеки детайл по нея е знак, споделят те.

„ Гвардейската униформа е основана през 1879 година и от този момент до момента е съвсем непроменена. Униформата се разделя на зимна и лятна. Това е зимния вид, тя се състои от малиново червен мондир, с бели орнаменти, сребърни копчета, с формата на овал, които символизират хляба, мрачно наследник бридж със сребърни кантове, черни гвардейски ботуши със шпори, сив гвардейски калпак и орловото перо “, изясни Гергана Иванова.

За Гергана Иванова и Нели Гайдарова най-важното остава, че горделивост пазят духа на армията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР