В редакцията на Plovdiv24.bg дойде сигнал от майка на близнаци,

...
В редакцията на Plovdiv24.bg дойде сигнал от майка на близнаци,
Коментари Харесай

Потресаващо от майка на близнаци: Всичко бе прекрасно, докато не забременях! Според шефовете едва ли не трябваше да направя аборт

В редакцията на Plovdiv24.bg пристигна сигнал от майка на близнаци, която е била уволнена от работа по един противен съгласно нея метод. Разгневена и разочарована от обстановката и несправедливостта, младата жена написа писмото си до нас, което поместваме с незначителна редакторска интервенция: 

" Пиша ви по отношение на огорчението, възмущението и отвращението си от завистта, злобата и арогантността от работодателите в Пловдив по отношение на майките на деца (близнаци ) и по-конкретно по отношение на компания " Синергон Хотели " АД. Поощряването на естествения приръст на популацията и раждането на деца преди навършване на 50-годишна възраст е мит, състоящ се в преустановяване на трудово правно отношение, преди да си употребявал полагащия се отпуск по майчинство след навършване на децата на 2 години.

Спрямо Кодекса на труда имаш право на неплатен отпуск за развъждане на дете от 2 до 8 година, само че с цел да го ползваш, би трябвало да имаш трудов контракт. Ето какво се случва с хората, които не си мълчат и си търсят правата по легален ред. Започнах работа в " Синергон Хотели " АД, като нямах ни най-малка визия, че ще се стигне дотук. Всичко беше прелестно като личен състав, (тогавашният, тъй като съвсем всички се пенсионираха от този момент досега), отношение, възнаграждение и условия на труд досега, в който не забременях.

Когато споделих новината с управлението, надали не трябваше да направя аборт, само че да не напущам работното си място и да си правя отговорностите. Имах извънредно тежка многоплодна и рискова бременност и трябваше да заставам под наблюдаване и в болнични.

Намериха ми заместител, който след това се оказа " ябълката на раздора " и индивидът, който взема решение да ми прави мръсно, с цел да може да ме уволнят, а тя да резервира работата си. За времето, в което бях в болнични и по-късно в майчинство, съм ходила персонално в офиса на компанията съвсем толкоз пъти, колкото когато съм на работа.

В 21 век, когато с видеоразговор може да се свържеш от единия до другия завършек на света, без ограничавания, часови пояси и каквото и да било, нещата за " Синергон Хотели " АД не стояха по този начин. Трябваше всеки един документ, всяка една молба и заповед да бъде персонално и собственоръчно подписвана в офиса пред лицето, което ме замества. Разбира се, в авансово уречен час и ден, комфортен за колежката, а не в работното време на компанията.

Тя има финален модел офис техника и интернет, длъжностен имейл, само че тъй като е от " остарялата школа ", би трябвало всяко нещо пред очите й да се подписва, не може да се сканира. Все си споделях " карай, да върви ", макар че нямах доста време, тъй като у дома ме чакат две палави деца, които би трябвало да дисциплинирам. Все отново ги виждам аз, мъжа ми е на работа, тъй като трябват приходи, нямаме детегледачка и баби, на които да разчитаме за помощ, както множеството млади фамилии в този момент. Чашата взе да прелива с приключването на втората година от майчинството.

Тогава започнаха телефонни диалози с викове и писъци от индивида, назначен да извършва функционалностите на началник " Човешки запаси “ - остаряла мома, самотница, която ненавижда всички, които дишат. Нито един от сътрудниците ми не я харесва нито като човек, нито като сътрудник. Но за сметка на това тя е подобен " скъп “ кадър за всеки шеф. Никога няма да излиза в отпуск, в майчинство, в никакъв случай няма да отсъства, тъй като детето й е болно, няма родители, няма занимание, няма другари, няма среда, с две думи работник-мечта. Всеки шеф би мечтал за подобен човек в екипа си.

В общи линии човек, който въобще не ме познава и няма нито един работен ден с мен като сътрудник, направи по този начин, че даже работодателят, с който в никакъв случай не съм имала никакви пререкания, да се обърне против мен. Все отново двама души на 60 години, които нямат нито семейство, нито деца, а живеят, с цел да отидат на работа и там да се вършат на велики, не ги сплотява нищо по-силно с изключение на омразата към хората, които имат деца, изключително пък в случай че са две. Бях заплашвана със съд, в случай че не се съглася с изискването да употребявам целия си неплатен отпуск (моят като майка и този на мъжа ми като баща).

Подадох сигнал и тъжба в Инспекцията по труда поради това, че не ми беше позволен два пъти заплатен отпуск и неплатен отпуск с трудов стаж - без никакво съображение и писмен отговор. Вследствие на инспекцията от Инспекцията по труда получих с частен правосъден реализатор, персонално на адреса си, заповед за преустановяване на трудовото правно отношение. Изпълнителният шеф Васко Танев - някогашен шеф на " Гранд хотел - Пловдив ", няма храброст да вдигне телефона и да каже " Уволнявам те ", а праща ЧСИ.

Ето по този начин се употребява неплатен отпуск за развъждане на дете от 2 до 8 години! Подчертавам, неплатен. Представяте ли си какво е, в случай че е заплатен? Бих желала да предупредя всички майки, които си мислят, че са под закрилата на Закона, че постоянно има малки врати, и то в интерес на работодателя. И в България има закони, само че има и милиони. Вторите са постоянно за предпочитане. Ето това се случва с всеки, който реши да си търси правата по законен път.

Пишеш на Инспекцията по труда, подаваш сигнал и тъжба за принуждаване да ползваш един отпуск, а ти имаш право и искаш да ползваш различен, който не ти се позволява и не ти се дава пояснение по каква причина, и получаваш, надали не като нарушител Заповед за преустановяване на трудовия ти контракт с ЧСИ. Ето по този начин, по този метод всички млади двойки се " подтикват " да имат деца, или в случай че имат едно, да имат още едно.

Направо те отвращават и работодателите, и компаниите, и законите, и отношението, и имаш силите, времето и желанието да вървиш и да се разправяш по институции с юристи и съдии, вместо да си гледаш децата, които си основал с толкоз обич. Няма група за майки, в която да няма въпрос " по какъв начин оставате и се задържате на работа с малко дете? ", Или   " по какъв начин на изявление за работа не казвате, че имате дете на 2-3 години “, или " какво вършиме, когато детето ви е болно и се постанова да го гледате у дома и да отсъствате от работа, без да ви уволнят ".

В България нещата са такива, каквито са - майка си, значи не те желаеме на работа. Имаш близнаци   " оооо, ти въобще не ставаш за работа “. Та, мислете за деца и раждайте повече! Ако разчитаме на страната, на компаниите и на институциите, от дълго време трябваше да сме изчезнали.... Аз съм човек, който е учтив да бъде почтен, виновен, порядъчен и героичен. Да отстоява правата си и да не оставя нещата по този начин. Неща, които са отживелици и в този лаком, озлобен, нахален и двуличен свят нямат никакво място. Е, ще възпитам и децата си такива. Пък да става каквото ще! Все отново децата са ми всичко! Те са моя кръв, моя плът! Шефовете могат да го д***т!

Забравих да прибавя името на колежката Пенка Форшинова. И да кажа, че даже и трудовата ми брошура не бе дадена, дружно със заповедта, а след 5 дни, което е нарушение на трудовото законодателство на Република България. Също по този начин е подсъдимо и изхвърлянето и унищожаването на документи като молби за отпуск, за които е направена инспекция от Инспекцията по труда, само че не са открити, по простата причина, че са унищожени. В общи линии смърди отвред обстановката. "

Plovdiv24.bg потърси за мнение по проблема компанията " Синергон хотели " АД. Свързахме се с Ваня Бручева, основен счетоводител на компанията, защото работодателят отсъстваше.  

Тя ни сподели, че служителката не е освободена непозволено, всичко е законно и те не са се отнесли неточно към нея като към майка. Тя е получила всички компенсации и осигуровки по време на майчинството си. Основанието, на което тя е освободена, откакто са изтекли двете години от раждането на близнаците, е заради изтеклия период за изпитване в интерес на работодателя,  на какъвто трудов контракт е била назначена.

" Няма незаконосъобразност, не зная какви тъкмо искания има госпожата, откакто всичко, което е трябвало да се случи, завърши. Вчера й беше връчена и трудовата брошура. Ние сме сериозна компания, всичко е направено по легален ред. Тя беше в майчинство, което и завърши, употребява и отпуск, който и се полагаше. Има някакво персонално отношение, или е огорчена, само че нещата не стоят по този начин. Ние не можем да си позволим подобен метод към чиновниците си, няма нищо персонално и целеустремено.

Ако е било по този начин, ние сме щели да и прекратим правните отношения още като  е родила, само че това се случва в този момент, откакто е изтекло майчинството и. Не се отнасяме неточно, ние сме си спазили всичко “, сподели още основният счетоводител на компанията Ваня Бручева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР